I bank 投行 你問我答

900 回覆
8 Like 57 Dislike
咪玩啦 2-2想入bocconi essec hec paris
Bocconi essec我見啲中国forum 唔少咩二本三本大學畢業嘅中国人都入到
我諗gmat 考好啲應該都有啲機會...... 掛
2:2 你報倒間好嘅msc先啦
gmat考到750/800可能仲有機會既
最衰自己大學唔生性讀到成Pat 屎咁
依家點努力都好難挽救
就算之後好運比我由big 4轉到入去bank 做internal audit/compliance, 都好難再轉到去research
想知ibank fo interview 會問咩問題
唔係讀business 嘅人可以點準備
我想問下ibank back office每一年加幾多%人工左右?
會唔會好似出面啲濕鳩公司加你一兩千?
我都想知邊間ibank後房出到30K

利申 做緊後房
Fg 後房會太約幾多K
我嗰間出名西fg入得15左右嫁咋不過好hea
有個-an音嗰幾間美資BO summer 應該咩位都> 15K,計埋tech嘅話有間直情15K乘三都唔止
咁我嗰間真係狗也不屌
唔怪得知咁多老屎忽等退休
歐資

樓主話BO grad位30K喺美資應該算make sense,tech會再高少少咁。

最近就係有機會過美資,依家知點開佢價
8-10% within programme果幾年
正解
Sad but true
睇表現
小弟top performer 仲有時間做下樓主就大概30%
照prepare ......無MUD 點...............
識有個人2:2 grad, 香港新移民人士 (至少在大學果陣仲未有3粒星)
3大engine 畢業, 做左big4 3年 (non-FS audit)
囉完CPA 直接轉去做中資IBD.........
之後讀part-time master in finance 洗底, 而家做緊buy-side...
係勁"炆".......
好多大學都係GPA 行先, 如果人地讀2本/3本的大學係讀到GPA 好高分.
(or 90/100), equivalent to GPA 3.6 或以上, 在professor 眼裡可能會覺得佢地好過你而收佢地先.........
見個po 就完
有咩想問快啲問埋
雖然好似有排都未關到我事

本身有關係?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞