I bank 投行 你問我答

900 回覆
8 Like 57 Dislike
都係global business qfn個堆人
因為主要都係佢地aim ibank
老老實實 係都唔出奇
女人不嬲career係易玩過男人
呢樣要認命
大陸人做野道德底線低d是常識吧
如果一年得咁少ibank fo fg入唔到果啲會去邊?
Mbb mt big 4 consulting small buy side / pe firm
做FO都玩呢味
FO味又係Sales, 靚女做sales, 有幾多bonus上司決定
Sell到咩客你覺得有冇床單?
話埋比你地聽點解有錢仔女吃香d
就算冇做雞鴨
你開唔到單就claim唔到公司
你會唔會用自己錢食一兩萬一餐
ching 做勝行
咁內行你都做BB FO sales?
Ibank FO 係 sale
完全同意,香港人只有個堆10年前入行,而家做緊senior個啲。而家身邊9成大陸人,鬼佬都唔多,S&T會多啲鬼。大陸人已經贏左身分同背景,仲要ivy league/ G5 讀書,硬件軟件都贏你香港人
FO唔係sales, 點樣搵生意
我諗係得trader少d sales嘅元素,其他都基本上都係sales
Research trading同ibd 都重分析既
Ibd要做好多 valuation去pitch
M&a技術要求更加高
都唔可以一概而論話無technique

Sales同pb反而無咩後路
讀文科點入行?
Client facing 唔係sales 係咩
做過下IBD咁
The culture is so so so different .....and sadly ..many people in general think that people coming from chi banks are less competent lol
d記咩service line
講搵錢consult肯定多過ib tech
小弟係ib tech轉consult的
以前個ib tech個老細做到director都係得10皮一個月度
依家consult d老細未到partner已經過曬呢個數了
除非係ibd 否則consult比較好
sure consult
次次都唔同industry唔同project
要花好多時間pick up
依家仲要玩埋d 19 agile
搞到d timeline勁tight
答埋下半part
想要tech+buz都強既人
好多時係玩hybrid
唔係你partner點賺咁多
it support? developer? dev嘅唔係vp都過百萬年薪?

非bb?

同埋上年開grad job post
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞