I bank 投行 你問我答

900 回覆
8 Like 57 Dislike
肯定pe
巴打,以下係小弟既一D 見解,幫得幾多得幾多

首先 IBD (Sell side)既 Advisory, 即行內俗稱做Deal ( 有D bb 叫 M&A ) , 可以分成3類

1. 細行細Deal

一般每間行既大細係以間行既Market Cap黎計算,己每單Deal 就以嗰amount 來計算,細行細Deal 一般代表一D小boutique 行幫個客做一D 好routine 既買賣. 禁你可能問禁細單deal 做咩都要請ibank,原因係只要買賣其中一方係上市公司,SFC就有法規規定要appoint financial advisor(FA) / independent financial advisor (IFA) 來保障市民利益。

細deal 既legal doc. 可能年年一樣,簡單至極,何況細行邊L到有legal dept, 個客(in-house or 自己請既Corporate Lawyer)一手包辦,我地只review + comment

2.大行細Deal

同細行細Deal一樣做法,但今次會經自己legal team 再review ,無奈Doc. 又係一L樣,結果交晒俾班junior 玩prof read . 禁你又可能問細deal 大行又會做禁on9? 記住大客每年都做好多細deals. Deal 細 唔等於個客細

3.大Deal

大茶飯最怕咩,怕出事起上黎會上身,不倫大細行,買賣雙方都請晒律師嫁la,姐係連開個con call 個intern 想drop 個notes 都唔L洗,各方所有對外發佈既doc. (Legal or not) 一律以佢地既代表律師們發佈。 簡單來說,你要知有咩doc. 要做,但係一定叫你代表律師做同cir 出去 !

SPV 係班律師幫單deal 做Reorganisation 既其中一環,你一樣要知,但一定律師係manage,禁先係SPV 既原意.

題外野,律師們係跟地區,如果單deal 係跨國大deal, 各方都可能總共請N個律師s, 計埋 Audit, Com Sec, PR.......張working group list 都夠你玩幾個月

Engage Letter 留俾intern la

利申:小弟IPO出身,advisory 既唔太識,請笑柄
Once you been through the applicAtion process you get the idea
想問下各位巴絲大大,公屋仔點樣學ibank 約lunch同coffee break?感覺一世都冇咩機會接觸呢類culture
係咪一定要好presentable 先入到
呢個一定係 基本上你interview既對手全部都係最presentable個堆if u aim ibd/sales
除非你technical夠叻到做trader 對presentation skill既要求會稍為低少少
BO到點先
唔該曬ching 我知我個問題好蠢 但我想知點樣先至可以令個人可以更presentable 應該要點樣訓練
其實係咪成個business sector都係要好presentable
其實being presentable喺所有行業都係基本技能

Improve 唔係一朝一夕,大學時期有好多機會比你玩下case comp/public speaking去build up self-confidence,就算同同學做一般project都可以take一個more active既role去做lead。
唔該曬ching 自已距離畢業仲有好長時間 自問自已唔夠presentable同埋講英文冇其他人咁勁 所以想睇下可以點樣係大學入面好好裝備一下自已

自已唔係話一定要做到ibank 但比較上做返busi sec個邊既工
參加case comp / debate society/ toastmaster
印象中好似得一間係叫imd
冇認真研究過 不過感覺唔係好賺錢 人都唔算多
至於街嘅fund house定in house好 你比較返aum都知啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞