I bank 投行 你問我答

900 回覆
8 Like 57 Dislike
認真答

真心research要求 modelling要好熟 accounting要好好
聽earnings calls同出大行報告
技術門檻好高喎
所以通常gpa要求會更加高

而wealth man經驗同research唔太有關
難聽d講 pb根本唔係ibank入面既function黎

恆大如果入到pb都已經非常非常好
Ibank 入面做corp banking 又跳唔跳得返去ibd?
ibd - 做一級市場有分dcm ecm (debt/equity capital market) 幫公司集資 發債/上市 主要都係做公司due diligence valuation 同road show marketing 仲有m&a

Global markets - 基本上分sales trading research 簡單以股票為例 就係research出報告 sales會挑選合適既報告俾buyside 即係基金公司 有錢買貨個班 而trading主要都係execution, market making 咁
咁當然仲有好多其他枱 例如ficc derivatives 同rate 咁

有d bank會有埋asset managemen同 private banking 業務 令全套服務更加完善
Pb係咪要本身自己有客底?fg無咩可能做到
唔係,有咁多team,fg都係做product之類嫁啦 ,加上d大行每年有graduate Analyst 請fg
都有可能
好堅 想知佢點入到
咁又係,本來仲以為fg做到既都係屋企有uncle
入行門檻係睇學校/成績/讀既科?非商科可以點爭取
開個linkedin望下入到去做intern班人background
依家全部bank都intern convert
Grad program都好難 除左cxxxxx sxxxxx
學校三大就基本啦,gpa就每間行同每個部門都唔同,不過ibank FO我諗都要3.5左右,讀咩科應該關係不大既,最緊要有relevant experience (intern/case comp),搵intern方面year 1-2做中資,year 3拎外資summer analyst 再搏return應該係最容易

利申:非ibank不過有buyside offer ,我諗成個industry 都差唔多玩法嫁啦
有冇炒房d野聽下?
如果係ibd嘅話依家基本上9成9內地人(多數清華北大ivy league)(三大嘅話都係內地人)

利申:ex ibd現職buyside
9up 你個間中資ib就係
外資其實大部份咪又係香港人 d高層/senior咪又係鬼佬
我諗都睇彩數嘅小弟冇3.5都做過歐資大行sell side嚟緊去buy side做不過3.5其實都算幾common嘅要求
一年的話就快既 (base)
醒又擦到鞋5-10 年
上邊都有人話一睇就知條友冇料到 呃飯食定搵存在感呀
Big 4都冇啦 仲ibank
compliance 人工預左唔會太高
但穩定工時 少壓力
機會就要睇下有無openings
同ching 咩quali
唔敢講9成9,但外資cover greater china/ north Asia 8-9成都係大陸人,就算有香港人都唔會係local U,都係外國名牌U回流,大陸人係主流,以上講緊FO,BO既話香港人會多D

而加香港九成都大陸客,香港人連共產黨分咩職級都唔識,大陸幾多個省,省會市係邊,咩地區既經濟較好,唔周地區有咩文化都唔識,點請黎做FO同大陸佬傾野

覺得香港人多d既你share d WGL黎證明下
收工定義好難講清楚
比如我八點leave office
翻屋企電腦log in 繼續做
金融嘛
以前可能係
但呢幾年外資ibd請fg 8成大陸人
講真
本地三大系外資來講唔係勁
個個外國回流又ivy league 又 sociable
認真 香港自己友 你唔醒D就行開
無policy話年年要請幾多local
所以入面 local 畢業買少見少

e.g. 你同你大一年ching 同一quali
上年有opening
今年無
你咪輸左囉
起跑綫你無呀
無得你跑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞