I bank 投行 你問我答

889 回覆
8 Like 57 Dislike
睇開頭笑緊
睇埋最尾
shxt 到點。。
2nd low?

連登仔最憎嘅恒
2nd low or 2nd up
要睇下佢出hon policy有冇改

笑係笑柒我定有希望先
之前D同事個個都叫我試ibank
但恒大個名再加GPA shit

恆大、gpa低,你過到cv screening再算啦 人人都心想事成入到ibank就世界大亂啦

認真答

真心research要求 modelling要好熟 accounting要好好
聽earnings calls同出大行報告
技術門檻好高喎
所以通常gpa要求會更加高

而wealth man經驗同research唔太有關
難聽d講 pb根本唔係ibank入面既function黎

恆大如果入到pb都已經非常非常好
Ibank 入面做corp banking 又跳唔跳得返去ibd?
其實每日係做d咩
可唔可以講下流程同有咩dept
點解值咁高人工?
覺得滿唔滿足到人生意義?

Sorry for too long

ibd - 做一級市場有分dcm ecm (debt/equity capital market) 幫公司集資 發債/上市 主要都係做公司due diligence valuation 同road show marketing 仲有m&a

Global markets - 基本上分sales trading research 簡單以股票為例 就係research出報告 sales會挑選合適既報告俾buyside 即係基金公司 有錢買貨個班 而trading主要都係execution, market making 咁
咁當然仲有好多其他枱 例如ficc derivatives 同rate 咁

有d bank會有埋asset managemen同 private banking 業務 令全套服務更加完善
連登仔最憎嘅恒

笑係笑柒我定有希望先

恆大、gpa低,你過到cv screening再算啦 人人都心想事成入到ibank就世界大亂啦

認真答

真心research要求 modelling要好熟 accounting要好好
技術門檻好高喎

Pb係咪要本身自己有客底?fg無咩可能做到

認真答

技術門檻好高喎

唔係,有咁多team,fg都係做product之類嫁啦 ,加上d大行每年有graduate Analyst 請fg
junior 既話係有少少優勢
但唔代表唔係呢科就無可能
有同事讀歷史

唔係話一定要數底好

可能讀歷史個個 minor Maths

都有可能
好堅 想知佢點入到
認真答

技術門檻好高喎

唔係,有咁多team,fg都係做product之類嫁啦 ,加上d大行每年有graduate Analyst 請fg

咁又係,本來仲以為fg做到既都係屋企有uncle
入行門檻係睇學校/成績/讀既科?非商科可以點爭取

開個linkedin望下入到去做intern班人background
依家全部bank都intern convert
Grad program都好難 除左cxxxxx sxxxxx

學校三大就基本啦,gpa就每間行同每個部門都唔同,不過ibank FO我諗都要3.5左右,讀咩科應該關係不大既,最緊要有relevant experience (intern/case comp),搵intern方面year 1-2做中資,year 3拎外資summer analyst 再搏return應該係最容易

利申:非ibank不過有buyside offer ,我諗成個industry 都差唔多玩法嫁啦
有冇炒房d野聽下?

學校三大就基本啦,gpa就每間行同每個部門都唔同,不過ibank FO我諗都要3.5左右,讀咩科應該關係不大既,最緊要有relevant experience (intern/case comp),搵intern方面year 1-2做中資,year 3拎外資summer analyst 再搏return應該係最容易

利申:非ibank不過有buyside offer ,我諗成個industry 都差唔多玩法嫁啦

如果係ibd嘅話依家基本上9成9內地人(多數清華北大ivy league)(三大嘅話都係內地人)

利申:ex ibd現職buyside

如果係ibd嘅話依家基本上9成9內地人(多數清華北大ivy league)(三大嘅話都係內地人)

9up 你個間中資ib就係
外資其實大部份咪又係香港人 d高層/senior咪又係鬼佬

我諗都睇彩數嘅小弟冇3.5都做過歐資大行sell side嚟緊去buy side做不過3.5其實都算幾common嘅要求

一年的話就快既 (base)
醒又擦到鞋5-10 年
上邊都有人話一睇就知條友冇料到 呃飯食定搵存在感呀
睇開頭笑緊
睇埋最尾
shxt 到點。。
2nd low?

連登仔最憎嘅恒

笑係笑柒我定有希望先

Big 4都冇啦 仲ibank
樓主你個度Asset Management Compliance 人工ok 嗎

知唔知buy side Compliance 有無機會入?

compliance 人工預左唔會太高
但穩定工時 少壓力
機會就要睇下有無openings
同ching 咩quali
1年人工既bonus?

你當9-10 mth

即係年尾有幾十萬bonus

唔敢講9成9,但外資cover greater china/ north Asia 8-9成都係大陸人,就算有香港人都唔會係local U,都係外國名牌U回流,大陸人係主流,以上講緊FO,BO既話香港人會多D

而加香港九成都大陸客,香港人連共產黨分咩職級都唔識,大陸幾多個省,省會市係邊,咩地區既經濟較好,唔周地區有咩文化都唔識,點請黎做FO同大陸佬傾野

覺得香港人多d既你share d WGL黎證明下
平時收工收幾點

收工定義好難講清楚
比如我八點leave office
翻屋企電腦log in 繼續做
樓主大學讀咩科?

金融嘛

以前可能係
但呢幾年外資ibd請fg 8成大陸人
認真問
其實係咪非三大都唔請

睇吓做咩部門
ibd學校嘅要求高過s&t
齋計ibd local三大算係最差嘅學校
s&t 就睇個人幾有sense 見過非top50做trading

講真
本地三大系外資來講唔係勁
個個外國回流又ivy league 又 sociable
認真 香港自己友 你唔醒D就行開
無policy話年年要請幾多local
所以入面 local 畢業買少見少
瑞士仔都有

Background 都唔同啦

其實個個case都唔同嘅 講真 機遇嘅野 同埋最重要有料lor

e.g. 你同你大一年ching 同一quali
上年有opening
今年無
你咪輸左囉
起跑綫你無呀
無得你跑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞