I bank 投行 你問我答

900 回覆
8 Like 57 Dislike
做咩咁鍾意compliance
有女神?
係真既
不過
你起碼都要senior VP level 窩
樓主其實係 trader 定 sales 定 炒房 定 其他 post ?

我睇完都唔知佢做咩
我就係ex外資ibd依家美資buyside
senior係多鬼佬,但junior9成9內地人
做ibank好多女屌?
year 1 要定你FG first job 尚早
不過有興趣的話 不妨留意D
intern/apprenticeship/97 academy
起碼要建立一條通往final stop係IBank 既route
做得樓主話自己ibank 底
交流下可能chok 得出
清潔姐姐都唔吼你
天生麗質另說
Yes so sad. 中環撘lift 冇人講廣東話
office 而家只會english or 國語
major cs math有無優勢
本身對finance有興趣 grad之後諗住考cfa
有無人做ibank做到買山頂獨立屋咁

定本身已經住緊
有 但最主要都係做intern
Build cv
Cfa呢家野 圍內識人未grad就已經報到level two
只可以話你要比你想像中更積極同aggressive
追post, research
Pb 比ib 人工又差一截...
記得成排人係trading floor三十尾四十零歲到
問親住邊都係答半山
翻工坐的士
其實呢行係咪做唔到老?
啲人去到30歲左右會去邊?
就算buyside(tier 1/2 pe)嘅話都係9成內地人(因為香港根本冇咩deal flow)

依家香港人想做fo比以前真係難左好多好多,跟住想跳去buyside做investment仲難
major嘅話(finance/account/econ/engine/cs/maths)都ok
但ibd/research嘅話唔需要用到好深嘅數學,所以搵到relevant intern係最緊要
Same
一係的士一係行落山
嗰堆老屎忽08前好景已上晒岸
如果做retail banking mt 未來係咪冇乜可能轉去ibank做mid/back office? 有嘅話曾經見過係轉到咩post? thx
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞