I bank 投行 你問我答

900 回覆
8 Like 57 Dislike
Raichu同毒男十號 巴打
介唔介意留個contact
我想問多啲關於ibank 嘅嘢
等學野 成日想試下做fo 不過好似要投胎先得
好野黎 過10 厘
點睇CFA
好少見人會建議人去考
open u 係咪冇機會入
又返黎問一問野,我知外國好興cold call,周圍msg啲vp之類做networking
但係香港咁做係咪冇用?好少聽到有人會咁
同埋grad咗先做依啲networking係咪都好難
我自己6月考,好多商科底既fd都話讀黎冇用
我engine底想轉行先去考,雖然我都唔知考完有冇啲boutique entry role做到
如果大學d math course , cs course 唔夠大陸人打係咪可以收皮
我話有你信唔信
點解可以咁極端有人覺得靠關係先入到,又有人覺得阿豬阿狗apply都入到
邊個同你咁講,就算靠關係大把富二代都係ivy league G5畢業,香港三大最top果班一年先得1-2個人有offer,咁都算阿豬阿狗都入到?
啱啱條友問ou有冇機咪已經係囉btw 你指1-2人係指ibd定係fo?
Ibd 我諗pb應該多香港人既,但其他division 香港人生存空間應該越黎越細
啱嘅連大貓snt都請nds>local
IBD = advisory, 中間人service為主
PE真係拎錢投資
Ibd 我數倒每年3大加哂有10個香港人喎清
你做個間行左右到港股幾多%
前Bb IPO Sponsor 留名

Ivy League / 假假地同過May 姐, SFC 3位大姐, 李小x 同枱食過飯

如果有心想做IPO,記得要做intern

相識勿相認
想問如果aim ibd/research
細PE fund intern 值唔值得做
定係retail bank/ wealth management 好啲

好似兩樣都唔太關事
PE FUND FOR SURE
they value buy side exp too
whereas retail bank exp ?.. big no~
PE FUND FOR SURE
they value buy side exp too
whereas retail bank exp ?.. big no~
Nvm. I am also one of the students with way less knowledge and experience.
Year 0
各位做緊IBD嘅巴打, 既然係advisory嘅野多, 除咗service contract同engagement letter個啲, 請問平時legal team會幫你地睇啲咩legal document?
有無SPV要幫你地manage?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞