I bank 投行 你問我答

900 回覆
8 Like 57 Dislike
秘密
ibank 計出面年資係計一半only
Macro如果係perm 十個九個master
Equity反而唔洗 基本上咁macro既野唔多會搵fg
有做過ib應該過到intern screening
唔好諗住直接報grad program
大多數人都係做intern轉嫁啦
亞洲唔過百
太technical D 人只會stay/過檔同function
有冇同事自殺
Retail bank RM 有無可能入到去做
巴打你覺 hedge fund total package 高d定ibd
貝沙灣都勁 呢幾年買既話 成3-4萬呎價

不過山頂可能真係要上市公司先夠錢買

不過眼見自己樓下停車場 雖然佢地都係普通bba 車但都貼

晒country club, jockey club 果d 泊車證

真係上流人士

大陸佬幾有錢都未必咁易入

喺香港做到精英 上流有邊個會想移民
top tier hedge fund / pe 嘅partner/md係比ibd senior搵多好多好多(前提個fund performance唔錯同aum有返咁上下)

junior嘅話應該差不多
top tier hedge fund一定難入過ibd好多
但market唔少<USD500 million aum hedge fund (如果有relevant experience應該有機會)

但我感覺asia好少activist hedge fund
如果你鍾意invest + advise companies,pe會比較適合
我做過jp gs bnp
e家係英資 junior 都係6-7成香港人 係邊度讀就唔係個個知啦 自己認識嘅就好多都外國返嚟
Hedge fund 鐘意請star trader
多數睇TA唔睇Foundamental, valuation 冇用
Valuation 去PE 啦
你講緊investment banking department?做IPO/M&A etc.?
我做過你上面講嘅其中一間,junior 9成內地人
你覺得啲大陸客會搵返外資做? 君安,海通,中金嗰啲食屎? 我做緊英資 apec sector 自己mo department 一半以上都係外籍人士 其餘都係香港人 咁佢哋讀咩我就唔會個個知 但係唔否認好多都係外國返嚟

我睇返自己銀行嘅客 頭五大嘅都冇一間係中資 之後先去到中資銀行做counterpty

利申:做過 jpy gs bnp
九成內地人+1
依家講緊ibd,唔係ibank其他department
Audit轉Ibank有咩position啱
back office trading做 VP月薪幾多?
好心大家唔好對ibank咁多幻想
你唔係ivy League/oxbridge
屋企冇番咁上下人脈
你入到去做都只會負責孭鑊

一係就做sales
女既做雞男既做鴨
或者安排大客去黃賭毒

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞