I bank 投行 你問我答

900 回覆
8 Like 57 Dislike
買左樓未
Ching咩背景,如果走投無路就去試下中資啦,中金/中信/四大行/招銀之類都係好好既踏腳石黎,香港人係金融界生存空間已經越黎越細 希望大家一齊爭氣拎多d offer
一來MiFId 大Fund全部開個會都受compliance影響 有掣找
二來錢又少 大陸人又多 香港人唔夠平
中金算唔算中資最勁,見好多LinkedIn 都跳左去外資大行GS,MS果d
咪玩啦
宜家fresh grad都40k up
中金超撚難入
想申請FO 好似master 係基本
就算做BO 例如compliance 都好似唔易
想問下ibank會唔會收big4 deals FDD既人? 如果會,會入咩dprt同人工係點?
BB 11/12月出offer喎,定係你非grad program兼夾非developer post?

director 10皮個月?邊間bb
今時今日咁多regulation好難referral入
巴打開工未?
未 有無炒散介紹
仲有成半年先開工而家做緊份3個月contract要賺旅費去旅行
印象中金有外資同國家背景,所以應該算係,留比做ibank既ching解答,不過香港中金應該好難入嫁啦,去finsoc之類既大陸實習團入應該容易好多,
我諗應該係中資來講最難入,上百度睇左轉,大陸人當中金係GS/MS水平跟住睇返香港IPO 中金排第一,再睇睇hkex trading volume 中金都好似係唔知香港第一定第二
M&a方面應該都仲係外資天下
而家坐係s&t隔離嘅mo/support

3年經驗,美資

應該係咩價位?
40k
識唔識 sabrina chan?
邊間行?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞