I bank 投行 你問我答

900 回覆
8 Like 57 Dislike
你睇返佢回嘅post做ib tech/有ib tech offer嘅話仲會去in hka?
即係consult> s&t reseach pb am?
可能共用ac嘅

不過睇glassdoor deloitte senior consultant on average都係37.5K,唔少ibank嘅tech fg都唔止了,MBB睇HK career就寫entry post around 30K
老老實實邊嚟咁多共用大把人話借朋友ac然後講講下就變咗自己,你睇下上面問rbwm vs tech consult個個人
作為research同行
不禁感到心酸...
想問好耐
點解無論大陸人定法國人之間,好似都會有自己人互相關照嘅感覺
而香港人係唔覺有?
仲有d 想睇你仆街心態

大家點睇
大學已經係咁
星期一無停過做野
又到星期二
個個真係我來
一直都係話我d老闆既薪金 無話係我自己
同埋hka我前年係搵工個陣報既

答返你個問題 consult firm起手係唔夠ib高
不過consult既growth rate係長年都keep住高
過大約5-6年其實就會反超

不過career呢d野係個人選擇既 鍾意ib 去ib真係好唔錯既選擇

利申:grad左兩年 第一年入左間bb做tech 然後入左某間consult firm既grad post
因為research 呢行有MIFID 2, 前景無以前咁好?
17年3月仲搵緊hka17年7月嘅bb post應該16年年尾就出offer啦
HKA 指 Accenture ??
Dark age咩點解仲係咁多人覺得靠關係就入到
IBANK 30K FG?

HSBC都70K起跳啦
樓豬邊間咁撚UNDERPAID
首先恭喜巴打
好詳盡
可惜以前唔知 而家已經遲咗搏盡入呢行 已經year 3
前途唔明朗 但會繼續搵intern做
想問apac嘅quant係咪0需求咁滯 聽講好多行都係NA/EU office 領頭度quant野 apac執口水尾 香港直頭0 quant係咪真

而家local u final yr, 但打算讀多年cs double major搭救
啱啱做完trading intern, 但間bank無bud俾唔到return 今年又好似無乜邊間請人, 前路茫茫

求高人指點出路
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞