I bank 投行 你問我答

900 回覆
8 Like 57 Dislike
What is it
如果報pt top up degree (BBa) 入唔入到ibank,要求係咩?
食*夢*左?
如果人人都心想事成就世界大亂啦 ibank做保安/茶水部或者有可能既
想問有無人聽過Evercore? 算係boutique定second tier? 人工又係點?
咪玩啦 mo 都唔洗諗
BO 都唔會有機會啦咪玩
好撚勁間野
美國好出名
追咗陣Post, 樓主應該係做Research?
多唔多同事讀完個master of finance 再入黎?
CFA 多D
小弟個情況係咁
三大bba 畢業, 但以前年少無知冇點讀書,second low 仲要gpa 唔過3
依家做咗一年半big 4 audit, 好多industry 都有接觸過
如果用本身undergrad 個成績報research 應該好冇競爭力,甚至可能直接比人screen 走
所以諗緊好唔好讀返個master of finance 洗底
唔知巴打有冇類似background 嘅同事
research “炆”D... Second low 你考埋CPA先算啦
Cpa差一科final 就考哂
其實係咪真係睇undergrad background睇得好重
就算Master 讀到曉飛都好難補救到
我之前有睇過吓中国同歐美Forum 啲人嘅sharing
感覺自己報歐洲英國以外排名前少少嘅master of finance programme其實都仲有啲機會會收我, 好似bocconi, essec, hec paris個啲
聽啲鬼仔講依堆學校都係London 啲i bank 嘅target school
但唔知返到香港又點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞