I bank 投行 你問我答

900 回覆
8 Like 57 Dislike
鍾意邊飯
有料 1st hon 爆CV 我唔覺你唔得
加油
我覺得係problem solving嘅層次唔一樣
量會好多 因為同一時間一樣係做好多project 有時會係live deal
深度都大 因為一來個問題未必見過 二來拎approval各樣不在自己控制之內 三來deadline可能好短
但係出咁多錢請人就係要佢地識點樣幫班senior (等佢地唔駛做咁耐又有credit拎)

100hour 甚至120hour work week係有原因的
dept: IBD S&T Research WM AM Risk Finance Ops Tech + 1999
人家要請top 人,就要比top range
滿足不到架
做多幾年夠彈就走
如果你係Corp bank 最top個個
give it a try ching
樓主完全冇答過確實答案
都唔知係唔係路 其他巴拉仲答得好過佢
我都係咁講
咁轉過黎多數咩department & role 同埋咩grade
時間上犧牲咁大但工作量沉重而回報又唔見得特別高,有得重新揀過會唔會再入行?
ching #196
ching 早些少既post 有講秘密
唔會當面
但年尾bonus 唔好問點解
不多
unless in-house acct
ching 解答好好
但senior 又唔係un un 腳唔駛做又 take credit 既
senior 都要啀出頭先有氣抖抖
真係in-house audit 多
有CPA就走
有部分後生做一排就VP
覺得係好難得既磨練
出返來又係一條好漢
會呀
如果唔讀金融入唔入到
例如政政
Ibank tech 位都搵好多,位仲要愈黎愈多
Local 學生想做ibank 狗入tech 位係最易,大量香港人
呢d role係咪已經無曬headcount?
近排peak 好辛苦好想轉工
if GPA 高
go go go
同意易入
因為同 Tech firm 爭人
出高salary 同低門檻
咩major既 FG 都有
香港人就depends la
我個邊唔多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞