食錯杯麵足以崩潰 回教徒搵食艱難

382 回覆
13 Like 178 Dislike

佢哋要清真方式殺生都只係希望確保隻動物死得痛快
無不必要痛苦
唸經後希望佢順利轉世投胎之類
本意唔係壞
如果食咗其他肉
會感到不安驚畀佢嘅神落降頭懲罰或者有報應

呢度啲人咪又係跟西方果套唔食狗肉
何必屌人呢 班偽善撚

大部份回教徒只吃「清真」認證(Halal)的食物,包括要求動物被屠宰時,必須活生生而且健康,一旦在電擊過程中被電死才屠宰,會被視為不潔。

皇家愛護動物協會(RSPCA)認為,先電擊後屠宰是更人道的處理方式,確保被屠宰的動物不會受到不必要的折磨,由於回教徒必須確保動物是被活宰,是否接受先電擊後屠宰至今仍有爭議。不少清真肉廠擔心一旦電擊程度過大,會電死牠們令肉類「不潔」,因此抗拒先電擊的做法。

清真肉都係佢地打飛機用途
雖然電擊減低痛楚都係得個吹
除左幾個國家有法例管
其他地方真係戇鳩先同你曬電

至少港豬有,牛就啪槍
所有有宗教信仰既人死撚哂就岩岩好
阻撚住人類發展

有宗教信仰既國家好似西藏不丹呢d點解d人窮都生活得開心
因為宗教係佢地精神寄託
香港人無宗教信仰,就信錢
所以唔好問點解香港社會咁功利
不過連登仔好多教育程度都係低講呢d好難明

不丹d 仆街當遊客係大水魚咁劏,梗係happy 啦
宗教真係麻撚煩
呢個post嘅留言仲激動過開j圖post冇j圖
印度教覺得牛係神性唔食都唔出奇
回教又唔係覺得豬神性 但又唔食豬
呢盤生意有得諗諗
他的貨源其實跟一般肉檔無異,只是屠宰方式不同:「清真肉必須由回教徒屠宰,過程中唸真主阿拉的名字,一刀割斷動物的頸,放乾淨血液,便算是清真。」

自欺欺人 兩重標準

認同 多尻魚

其實我無記錯既話 佢地用最快同最舒服既方法屠宰動物
朋友你返印度食蕉啦

但佢唔係印度人,你引用唔正確
有無中大人係度 有間清真餐廳賣kebab幾好食喎

去人地既地方生活
又要人地就哂你
仲扮到好似比人迫害咁
痴鳩撚線
乜撚野邏輯黎
掉返轉 我地去佢地d國家
就叫我地守呢樣守哥樣
低鳩能

呢個post嘅留言仲激動過開j圖post冇j圖

所以呢無神論、堅持唔信教都可以係一種信仰
猶太教仲煩....
一句講晒麻q煩

都係耶教好
我想問事主麻煩到樓上咁多位啲咩
哂9氣
如果回教國家有叉燒賣
我咪認同你囉

大馬算唔算
一句講晒麻q煩

都係耶教好

好你老母
一句講晒麻q煩

都係耶教好

好你老母

條友係耶人黎
清真肉必須由回教徒屠宰,過程中唸真主阿拉的名字,一刀割斷動物的頸,放乾淨血液,便算是清真

有乜分別
印度教覺得牛係神性唔食都唔出奇
回教又唔係覺得豬神性 但又唔食豬

話豬污糟啵
耶教都唔畀食豬
但班耶撚咪又係照食

呢方面我就欣賞回教啦
清真肉必須由回教徒屠宰,過程中唸真主阿拉的名字,一刀割斷動物的頸,放乾淨血液,便算是清真

有乜分別

有冇睇過AVATAR
清真肉

下次叫埋清真菜吖笨
唔食豬肉
食屎啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞