食錯杯麵足以崩潰 回教徒搵食艱難

382 回覆
13 Like 178 Dislike

小第見識少可唔可以解釋吓上面嗰幾段經文點解

夠鐘拜真主
俾d時間佢查經先吧

點呀,又話人斷章取義依家問你點解又唔答

[5:32]
Because of that, We decreed upon the Children of Israel that whoever kills a soul unless for a soul or for corruption [done] in the land - it is as if he had slain mankind entirely. And whoever saves one - it is as if he had saved mankind entirely. And our messengers had certainly come to them with clear proofs. Then indeed many of them, [even] after that, throughout the land, were transgressors.
[5:33]
Indeed, the penalty for those who wage war against Allah and His Messenger and strive upon earth [to cause] corruption is none but that they be killed or crucified or that their hands and feet be cut off from opposite sides or that they be exiled from the land. That is for them a disgrace in this world; and for them in the Hereafter is a great punishment,
[5:34]
Except for those who return [repenting] before you apprehend them. And know that Allah is Forgiving and Merciful.
[8:13]
That is because they opposed Allah and His Messenger. And whoever opposes Allah and His Messenger - indeed, Allah is severe in penalty.

5:33 係講緊wage war against Allah,即係你去搞真主 真主先叫人咁做
而唔係無啦啦唔信都咁話你 8:14都係講同一樣
5:34 都講左假如人地打你你還手佢認錯真主都會原諒
5:32 都講到明你無啦啦殺一個人係殺左成個Humanity
Jihad係解struggle唔係聖戰咁簡單 你唔可以無啦啦話要打聖戰
係人地打你 嗰個地方既統治者話宣佈先可以
想知點解有Jihad睇多少少當時既歷史
同埋係無錯係有講殺人但好多都係講緊Jihad既時候唔係平時
你可以繼續睇啲啲之後拎出黎講話我地殺人點點點
你都提到UAE呀其他清真寺既人無出黎鬧ISIS
你又知唔知回教入面都有好多政治野
走去問啲正常既回教徙佢都會話你知根本ISIS係on9,沙特既Islam Law都on9
中文唔好所以有啲1999 sorry

點先算wage war against Allah and His Messenger?
畫穆罕默德像算唔算?食豬算唔算?信耶算唔算?
根本就無講清楚
我覺得唔出聲既回人係因為拿著古蘭經好難defend咪唔出聲算數
至於你話「正常」回教徒多數都無睇過古蘭經

[5:32]
Because of that, We decreed upon the Children of Israel that whoever kills a soul unless for a soul or for corruption [done] in the land - it is as if he had slain mankind entirely. And whoever saves one - it is as if he had saved mankind entirely. And our messengers had certainly come to them with clear proofs. Then indeed many of them, [even] after that, throughout the land, were transgressors.
[5:33]
Indeed, the penalty for those who wage war against Allah and His Messenger and strive upon earth [to cause] corruption is none but that they be killed or crucified or that their hands and feet be cut off from opposite sides or that they be exiled from the land. That is for them a disgrace in this world; and for them in the Hereafter is a great punishment,
[5:34]
Except for those who return [repenting] before you apprehend them. And know that Allah is Forgiving and Merciful.
[8:13]
That is because they opposed Allah and His Messenger. And whoever opposes Allah and His Messenger - indeed, Allah is severe in penalty.

5:33 係講緊wage war against Allah,即係你去搞真主 真主先叫人咁做
而唔係無啦啦唔信都咁話你 8:14都係講同一樣
5:34 都講左假如人地打你你還手佢認錯真主都會原諒
5:32 都講到明你無啦啦殺一個人係殺左成個Humanity
Jihad係解struggle唔係聖戰咁簡單 你唔可以無啦啦話要打聖戰
係人地打你 嗰個地方既統治者話宣佈先可以
想知點解有Jihad睇多少少當時既歷史
同埋係無錯係有講殺人但好多都係講緊Jihad既時候唔係平時
你可以繼續睇啲啲之後拎出黎講話我地殺人點點點
你都提到UAE呀其他清真寺既人無出黎鬧ISIS
你又知唔知回教入面都有好多政治野
走去問啲正常既回教徙佢都會話你知根本ISIS係on9,沙特既Islam Law都on9
中文唔好所以有啲1999 sorry

點先算wage war against Allah and His Messenger?
畫穆罕默德像算唔算?食豬算唔算?信耶算唔算?
根本就無講清楚
我覺得唔出聲既回人係因為拿著古蘭經好難defend咪唔出聲算數
至於你話「正常」回教徒多數都無睇過古蘭經

你講既全部都唔算
我覺得係opposite
唔出聲係無睇過
睇過就會出聲
同埋真係睇過既會屌埋自己啲Imam
因為根本好多野都唔撚makes sense
例如我地無權屌啲人係咪同性戀
問題係好多人唔會走去睇入面啲野係點解
所以先搞到好似今日咁
我想知清真食品點影響到連登仔

會少左舖頭賣豬肉

對象唔同,根本唔會影響到,本身買開豬肉既人會繼續買,唔買既人繼續唔會買

話唔會影響到個啲走去睇下大馬啲時事啦

其實根本無影響
大家為屌而屌

香港唔知啦,但係我係新加坡受既影響有好多
其中一樣係佢地逼到貢茶係menu cancel左成條fruit tea series
話果d乜百花果珠珠有用豬黎整既明膠

我屌佢老母!你自己飲貢茶唔撚叫果d珠咪得囉
你搞撚到我地依d普通人都冇得飲啊!屌!

香港回教應該未有咁大影響力

當初150未有個時,都應該未有咁大影響力
有啲野就係開頭都唔開得

未見過香港有人有咁既要求
我知有啲人叫百佳惠康加牌標明邊啲係清真
話香港大都會乜乜柒柒應該包容
覺得佢地on99
利申回教徒

人數再多既時候你地就會投訴百佳惠康賣豬肉架喇

唔會 如果會我切

你老母就唔會
到時你切左就有用?

其實根本無影響
大家為屌而屌

香港唔知啦,但係我係新加坡受既影響有好多
其中一樣係佢地逼到貢茶係menu cancel左成條fruit tea series
話果d乜百花果珠珠有用豬黎整既明膠

我屌佢老母!你自己飲貢茶唔撚叫果d珠咪得囉
你搞撚到我地依d普通人都冇得飲啊!屌!

有啲野就係開頭都唔開得

呢句真,到班撚樣人多果時一定又會提出更多要求,而家又話要祈禱室,遲吓可能要起埋層樓比班撚樣住

有啲野就係開頭都唔開得

咁當人地人口變多,咁因比例照顧佢地所需好正常

果然開頭都唔開得

對象唔同,根本唔會影響到,本身買開豬肉既人會繼續買,唔買既人繼續唔會買

請問馬來西亞發生咩事?
以我所知伊斯蘭教係大馬國教,應該唔可以相提並論

依加咪就係話比你知佢地多左有影響囉,又唔可以相提並論?

請問馬來西亞發生咩事?
以我所知伊斯蘭教係大馬國教,應該唔可以相提並論

依加咪就係話比你知佢地多左有影響囉,又唔可以相提並論?

當地係華人更大影響喎
華人成日要Priority

有啲野就係開頭都唔開得

乜香港啲教堂 佛堂 道觀政府起嫁?
做乜要特別照顧啊?
(中央社記者郭朝河吉隆坡30日專電)馬來西亞麥當勞發表聲明,若顧客想要攜帶蛋糕到麥當勞店裡慶祝,必須先出示蛋糕的清真食品認證。

麥當勞表示,從本月起所有馬來西亞麥當勞連鎖快餐店已實施這項新政策,禁止消費者攜帶沒有清真食品認證的蛋糕進入餐廳。

聲明強調,為了符合清真認證食品的公司地位,因此才推出這項新規定,以確保餐廳內所提供與享用的食物,全都是清真食物。包括在麥當勞餐廳內辦的生日宴會,都必須確保顧客攜帶有清真認證的生日蛋糕。

目前麥當勞在馬來西亞全國共有261間分店,其中有提供生日派對服務的分店則共有100家。

這項新條例推出後,引起大馬社會強烈反彈,不少人認為這項措施太荒謬,連政治人物也抨擊馬來西亞伊斯蘭發展局(JAKIM)矯枉過正,並可能導致這個全球知名的快餐連鎖店失去平易近人的特色。

今年大馬清真食品爭議不少,最知名的例子是美國蝴蝶餅連鎖店Auntie Anne's稍早前被大馬伊斯蘭發展局拒絕更新其清真食品執照,原因竟是其中一種餅「熱狗蝴蝶餅」(Pretzel Dog)的英文名含有「狗」字,而狗肉在伊斯蘭文化屬於不潔的代表。結果引起國際關注,鬧出所謂「熱狗需要去狗化」的正名呼籲。

做乜要特別照顧啊?

原來政府唔需要照顧弱勢社群

人多左又變成弱勢社群
龍門任你搬

有啲野就係開頭都唔開得

做乜要特別照顧啊?

好似塊地平價批俾宗教團體
所以你見周圍都係耶教教堂

做乜要特別照顧啊?

人多左又變成弱勢社群
龍門任你搬

我都睇到o曬

人多左又變成弱勢社群
龍門任你搬

係2011年在港巴基斯坦有18000人,假設佢升10倍,佢係比例上仍係弱勢社群,在港菲律賓人有130000,但佢係香港一樣係弱勢

咁姐係你支持菲傭有身份證?

人多左又變成弱勢社群
龍門任你搬

係2011年在港巴基斯坦有18000人,假設佢升10倍,佢係比例上仍係弱勢社群,在港菲律賓人有130000,但佢係香港一樣係弱勢

同埋講緊回教徒
你拉種族來講

人多左又變成弱勢社群
龍門任你搬

姐係你要幫佢地爭取直至佢地人口所佔百分比超過香港人?

人多左又變成弱勢社群
龍門任你搬

菲傭做得耐同偏主擔保我覺得應該要比啊

有啲野就係開頭都唔開得

做乜要特別照顧啊?

我真係屌你條傻西都廢事,不如你試吓去中東同人講話起座佛祖像比你拜,放心,你去到果邊一定係小數族裔,如果果邊政府幫你起既話,我係香港一定大力支持啲回教佬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞