食錯杯麵足以崩潰 回教徒搵食艱難

382 回覆
13 Like 178 Dislike
好多人淨係睇佢信宗教相信咁好戇鳩,自欺欺人
但因為佢反而引導出食物成分表 D 資料原來唔岩
即係一直食緊正常既野,可能係有害既野

香港人淨係睇表面

法國又有回教人恐佈襲擊喇
屌去啲international event食飯有另一條隊俾佢哋排Halal food

外國直程周鳩圍都係Halal Arabic

唔好以為寫halal就係halal
新加坡同馬拉既超級市場既halal corner既
牛/雞其實係同non-halal凍櫃既牛/雞一鳩樣嫁
好多黎到鋪頭先包裝再貼貼紙
d回教撚咪照樣買

雖然依邊d回教撚好離譜,我成鳩日見有回教撚食韓燒
大啖大啖咁食五花腩,唔係上左色調完味同韓式醃牛肉好似既豬肩肉
係五花腩啊屌

新一代未必咁虔誠 我有個回教同學日日食雞尾包 我同佢講入面有豬油 佢話唔想理好食就得

老豆中學有個同學係回教徒
老豆問佢係咪唔食得豬肉
佢理直氣壯咁話:阿爺喺度咪唔食得囉,有五花腩唔食咁戇鳩,雷公劈架
我老豆:
屌去啲international event食飯有另一條隊俾佢哋排Halal food

外國直程周鳩圍都係Halal Arabic

唔好以為寫halal就係halal
新加坡同馬拉既超級市場既halal corner既
牛/雞其實係同non-halal凍櫃既牛/雞一鳩樣嫁
好多黎到鋪頭先包裝再貼貼紙
d回教撚咪照樣買

雖然依邊d回教撚好離譜,我成鳩日見有回教撚食韓燒
大啖大啖咁食五花腩,唔係上左色調完味同韓式醃牛肉好似既豬肩肉
係五花腩啊屌

新一代未必咁虔誠 我有個回教同學日日食雞尾包 我同佢講入面有豬油 佢話唔想理好食就得

老豆中學有個同學係回教徒
老豆問佢係咪唔食得豬肉
佢理直氣壯咁話:阿爺喺度咪唔食得囉,有五花腩唔食咁戇鳩,雷公劈架
我老豆:

他的貨源其實跟一般肉檔無異,只是屠宰方式不同:「清真肉必須由回教徒屠宰,過程中唸真主阿拉的名字,一刀割斷動物的頸,放乾淨血液,便算是清真。」

自欺欺人 兩重標準

出大技喊招式名

豬肉佬每斬一刀都大叫一聲allahu akbar
你都咪話唔霸氣
好多人淨係睇佢信宗教相信咁好戇鳩,自欺欺人
但因為佢反而引導出食物成分表 D 資料原來唔岩
即係一直食緊正常既野,可能係有害既野

香港人淨係睇表面

Agger
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞