《香港傭兵》(18)

1001 回覆
13 Like 2 Dislike
呢道好多扮 要小心啲先得
☝️你講緊自己
你講緊自己
我係真豬
我講緊自己要小心啲
真·扮豬食老虎
俾老虎食嘅豬

上回講到Owner話西貢獻命本來係激進革命軍,對政府做過好多事。
政府直稱佢哋係恐怖份子。
但當西貢被老解用毒氣滅城之後,西貢獻命餘黨逃到屯門就變晒喇~
原來係毒氣滅城...
而而家西貢都被老解封鎖!禁止進出!
睇嚟好嚴重喎!
毒氣喎~滅城喎~點會唔嚴重吖?
「世上冇唔流血嘅革命~」Owner諗咗諗,「只係睇吓係流自己定人哋。」
至於Owner就選擇逃避~
抖多陣都要返去喇~唔係又俾雨姐鬧~
飛揚同Owner一齊返到咖啡店,輝哥都返咗嚟~
睇落輝哥真係舊患復發~左手唔郁得,仲出晒冷汗~
輝哥話雨姐勁擔心Owner~仲差啲衝去救人!
不過好彩有輝哥拉住雨姐~
雨姐鬧輝哥冇鬼用!成日舊患復發!又話Owner做乜咁唔小心!搞到冇咗十萬!架車都冇埋啦!
「呃...呀!輝仔你手痛嘛?我同你返去啦~」Owner立即扶住輝哥!
「好吖好吖...我就快頂唔順㗎喇...」輝哥手軟腳軟咁...
Owner扶住輝哥轉身:「啱喇啱喇~我都有啲唔舒服...要喺輝仔屋企抖抖...今日唔返嚟㗎喇~」
「喂!」雨姐跟住Owner同輝哥尾,「你哋返晒去抖,咁呢度點呀?!」
「有你同飛揚吖嘛~得㗎喇~我哋放心交俾你哋㗎喇~」Owner同輝哥就行出門口...
「喂!喂!!!」雨姐大嗌多兩聲...
“叮 叮”Owner同輝哥就急急腳咁走咗去...
呢招係唔係傳說中嘅...金蟬脫殼?
跟住既劇情發展又會係點呢?

準備出文

「唉!呢個兩個男人真係靠唔住㗎!一有機會就閃咗去偷懶!」雨姐雙手一翹,成對豐乳谷起晒!

件恤衫就快被雨姐對豐乳谷爆...

『呃...唔緊要啦...我都...OK嘅...』雨姐真係...好好身材...

「咁就...辛苦你喇...」雨姐向我鞠一鞠躬。

『唔辛苦...唔辛苦...』反正...綽姿要我做嘅嘢都叫做咗...

雖然唔知夠唔夠料...但有料交差就算啦~

到佢真係話唔夠先再算~
老實講,搜集情報呢家嘢,都唔係一朝一夕可以搜集得晒嘅~

有一點更加要注意嘅係...避免打草驚蛇...

「係喎!今朝都未同你講薪金添!薪金方面...」雨姐諗咗一諗,「一百蚊一個鐘你O唔OK?」

一百蚊一個鐘吖...

『五十啦~』一百蚊一個鐘太多喇~

「五十?」雨姐碌大對大眼仔!

『係吖~五十蚊一個鐘OK㗎喇~你哋啱啱先唔見十萬...如果我仲殺雞取卵,仲邊可以長做長有?』講真句...呢度搵到幾多錢都唔係問題...

始終最重要都係...呢度幫到我...
呢間咖啡店,已經間接幫咗我完成幾次任務...

仲有機會收集唔少情報...

見呢間咖啡店咁利我...話唔定遲啲仲有更多地方用得著...

「咁就真係辛苦晒你喇~」雨姐再向我鞠一鞠躬。

『唔辛苦...唔辛苦...』我都向雨姐鞠一鞠躬,『係呢...我而家要做啲咩先呢?』

「唔~你幫我洗洗啲杯杯碟碟先~我而家拎啲垃圾去掉~」雨姐就行去拎起一大包垃圾。

『哦...好好~』我回身一望,咁啱就好似望到...

我隱約望到坐喺窗邊嘅子茵好似眼眉望咗一望我哋...然後又注視返自己檯上本筆記簿。
係我嘅錯覺?

其實喺頭先...同Owner一返到嚟,就感覺到子茵好似一直都有注視住我哋...

呢啲係...行者嘅觸覺?

做咗行者一個拜禮,喺懸崖邊徘徊...經歷過生死...所以增強咗警覺性?對身邊所有嘅事物都有感應?

屌啦~吹得就吹啦~

我都仲係一條廢柴咋~唔好吹奏到真係跟得上節奏啦~
我諗都係我嘅...錯覺嚟㗎姐~

子茵呢種不問世事嘅仙女...直頭係AT力場全開嘅FOURTEENTH ANGEL ZEREL!又點會理我哋呢啲凡夫俗子咁多吖~

好啦~我都係快啲入去洗杯洗碟先~

“叮 叮”雨姐拎咗一大包圾垃出門口,我都行入檯位入面洗杯洗碟。

唔算太多,但都要用心洗~

到我差唔多洗好晒啲杯杯碟碟...

“叮 叮”雨姐就掉完圾垃返嚟。
『係呢?圾垃站喺邊㗎?』一邊放返好啲杯杯碟碟~

「喺新墟嗰邊~」一邊同雨姐閒談~

『哦?哦~轉角嗰度!』我記得喇記得喇!呢邊一直直行過去~都幾遠喎...

「係吖~睇嚟你好似仲係唔係太熟路喎~」雨姐行去整...Cake~

『呃...我係個路痴嚟㗎...哈哈...』講出嚟都尷尬...

「哈哈~咁都幾可愛吖~」雨姐一邊整Cake,一邊同我吹水~

俾雨姐讚可愛...搞到我有啲面紅...
「不過做男仔唔可以太路痴㗎~尤其係喺呢一區...呢個年代...」雨姐點點頭。

『呃...都係嘅...始終...呢區太危險...呢個年代...太不安...』唔可以再...耽於安逸...

「不過講真一句...真係好多謝你帶返Owner返嚟呢~」雨姐帶住和藹可親嘅微笑望住我。

『唔...唔使客氣...』講真一句...可以嘅話...我真係想將西貢獻命班人嘅人頭砍晒落嚟...

就好似尋晚咁...

我並唔係因為殺過人,就變成殺人成癮嘅異常殺人者...

假如有如Owner所講嘅...西貢獻命成為新一代暗黑之王...

我只不過係想替天行道。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞