《香港傭兵》(18)

1001 回覆
13 Like 2 Dislike
妹妹仔早
報報早
各位早晨
一起身個天咁黑 仲以為六點幾
施主
你烏雲蓋頂喎
有冇得化解吖大師
睇嚟要驅吓風
唔係要搵阿婆幫幫手嘛
另有一計
求指點
杜如風應該都可以
仲臭閪八婆
有冇好啲啲嘅選擇

上回講到飛揚去到Today Coffee,見雨姐一腳踢。
果然真係要幫手吖~
飛揚上去換完件制服就落返嚟幫手~
一落返嚟,就見到白髮少女子茵已經坐喺佢坐開嗰個位。
唔使做㗎?
可能真係呢~但飛揚要做㗎嘛~
飛揚就開始幫雨姐手。
喺Today Coffee做咗個幾兩個鐘,但都仲係唔見Owner喎...
就喺呢個時候,三個光頭大漢出現!
原來係Owner撞到西貢獻命架車!
西貢獻命捉咗Owner,要雨姐交十萬贖人!
十萬?!你唔好去搶?!
飛揚都係覺得Owner條命仔緊要!十萬就十萬啦!不過要一手交錢,一手放人!
「你話事呀?」光頭佬扯住飛揚衫領!
『求財姐~唔係求話事㗎嘛~』講道理姐...
「求財呀嘛?好~唔好話我搶!我俾埋時間你哋準備!準備好啲錢,嚟青善街間吧贖人!記得呀!十萬呀!少一個崩都唔使旨意可以完完整整咁帶人走呀!」光頭佬講完之後,就帶同身邊兩個光頭佬轉身走!
青善街間吧...
跟住既劇情發展又會係點呢?

準備出文

“叮!叮!”目送三個西貢獻命光頭佬離開...

「呢班人...」雨姐緊握拳頭,咬牙切齒!

『都係以Owner嘅安全...為前題...』我安撫一下雨姐...『十萬...』

「十萬係有嘅...」雨姐諗咗諗,「我而家上去拎...」

雨姐轉身行上樓...

其實...我本來係打算由我出...

十萬...我有...我有七百幾八百Sil...要轉十萬蚊都唔係好多姐...

係估唔到...舖仔細細嘅咖啡店...都有十萬...

又話生意難做?
等咗一陣,雨姐就拎住一袋錢落嚟:「麻煩你幫我睇住間舖先...」

我未等到雨姐行到去門前,拉停佢:『等等先!不如...等我去。』

雨姐呆咗一呆...

『你一個女人仔去...唔係咁好...都係等我去。』西貢獻命絕非善男信女...雨姐咁樣走去...太危險...

而且...

「之但係...」我冇等雨姐講落去...

『信我!放心交俾我!我一定帶到Owner返嚟!』我想趁呢個機會...查西貢獻命!
打從我話“一手交錢~一手放人~”就有呢個打算...

嗱!我都話咗好似撞鬼咁㗎啦!!!

雖然唔知青善街間吧係乜嘢地方...有冇我想要嘅資料(因為我自己都唔知想要咩資料...)...

之但係...話晒都同西貢獻命有關...趁住呢個機會...入去行個圈都好...

就算搵唔到啲咩資料,起碼都應該有啲有用嘅線索...

「咁...」雨姐諗咗諗,就交袋錢俾我,「你要小心啲...」

『嗯!我會小心㗎喇!放心等我哋返嚟!』接過雨姐袋錢之後,我就走出門口!
“叮!叮!”

攬實袋錢,向住置樂方向行...

小心...

呢個禮拜遇過咁多驚險事...執行過咁多次出入鬼門關嘅委託...我學到嘅係...小心係唔夠!

應該係...見唔對路就要閃!

之不過...未去到最後關頭,都唔可以放棄!

就算明知前路會好危險...

因為...富貴險中求!
你冇發現咩?

行者接嘅委託,就算明知有危險,都會一步一步,做足準備功夫。

離目標越近,大家都會想盡方法...完成委託...拿取最大報酬。

不論係利用隊友...出賣隊友...

萬一真係覺得會冇命,就頭也不回第一時間逃走!

我而家真係明白...

雖然話我而家冇精神液喺身...之但係...唔可以依賴精神化!

要自己諗辦法...
攬住袋錢,抵住寒風咁行...

行咗十五分鐘左右,就過咗嚟置樂。

我一邊行,一邊留意住四周...

露宿者見唔到...行人見唔到...馬路旁都係泊咗幾架白色輕型貨車...

距離青善街仲有一段距離...

會唔會中途殺出幾個光頭佬搶劫呢?
你唔好話唔擔心...會發生呢啲情況,一啲都唔出奇!

話得俾你聽喺邊交收,埋伏幾個人喺你會途經嘅路...

等你一行過就搶鳩晒你啲錢!等你又要再搵錢嚟贖人!

呢啲陰招我都有得出賣啦!

所以話...我都蠢唔晒㗎!

身處喺呢啲動盪不安嘅時代...戇鳩都變精!
我一邊小心翼翼咁攬實袋錢行,好好留意住四周...記住四周!

而家記住...話唔定遲啲有用得著嘅時候!

一路行一路記...穿過長滿野草嘅公園仔...穿過荒廢咗嘅足球場...企喺馬路邊...離遠望...

望向對面馬路...已經望到遠處...兩個光頭佬!

有兩個光頭佬企咗喺...一間...酒吧門外?!

係...應該就係嗰間酒吧...

好啦!就等我單刀赴會!
我攬實袋錢,行過對面馬路!

再喺馬路邊行...望實嗰兩個企喺酒吧門口點緊煙嘅光頭佬行過去!

我嘅眼神相當堅定!

保持氣定神閒!王者氣勢!

當我行到去距離嗰兩個光頭佬差唔多仲有大約五個身位之時,佢哋已經感應到我嘅霸氣!擰咗過嚟!

兩個光頭佬擔住飛煙,呆咗咁望實我行近...越行越近!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞