《香港傭兵》(18)

1001 回覆
13 Like 2 Dislike
繼續喺Today Coffee工作。

雨姐主要都係準備啲甜品鹹點。

我就搬搬抬抬,執頭執尾。

時間都叫幾好過~幾輕鬆~

一過就過咗個幾兩個鐘,但都仲係未見Owner嘅蹤影。

Owner可唔可以快啲返嚟吖?我仲要預啲時間去查西貢獻命㗎...

今日乜春都查唔到嘅話,綽姿返到嚟,我都唔知點同佢交代...
就喺呢個時候...

“叮!叮!”兩聲...有人打開木門...

『歡迎光...臨...』我見到...有三個光頭大漢推門行咗入嚟!

係...係西貢獻命!

我...我話想查你哋姐...你哋又唔使喺正我面前出現嘅...

「喂!望?望咩呀?你呀!你喺度做嘢㗎嘛?」三個西貢獻命嘅光頭佬就凶神惡煞咁行過嚟我面前!

『我...我喺度打工嘅...我...』我就被其中一個光頭佬捉住衫領!
屌你老味咁撚惡死?

信唔信我轉個頭返屋企,拎齊架生砍甩你個頭?!

雨姐好緊張咁行出嚟:「唔知三位大爺有咩事呢?」

「咩事?」光頭佬放開我,「睇你個樣...好似話得事啲喎!冇~你哋個...Owner!唔帶眼揸車!撞到我哋架車!」

吓?Owner揸車...撞到西貢獻命架車?

「咁...咁Owner有冇事吖?」雨姐緊張追問!

「個死老鬼而家就冇乜事!但遲啲喇喎...我唔敢講吖~」光頭佬又串柒柒咁!

嘩...咩意思?
「你哋係...咩意思?」雨姐問咗我心裡嗰句。

係囉~咩意思?講到好似恐嚇咁...

「冇~乜意思~」光頭佬左望右望,擰擰頭,「撞爛人㗎車唔撚使賠呀?」

「咁即係...你哋捉咗Owner?」雨姐咬牙切齒。

「唔捉佢...點問你哋拎賠償呀?」光頭佬行前兩步...

「咁要幾多?」雨姐緊握拳頭。
「撞到我哋車尾都凹晒...」光頭佬諗咗諗,「起碼都十萬啦!」

「十萬?你唔好去搶?!」雨姐勁大聲!

「搶你就緊㗎啦!」光頭佬一手推一推雨姐!「你唔好以為你係女人我唔郁你呀!」

身處喺呢個僵局之中...

『以和為貴~以和為貴~』我都係分返開佢哋,『都係求財姐~都係求財姐~』

「咁即係有定冇呀?」光頭佬睥住我!
『有嘅~有嘅~之但係呢...一手交錢~一手放人~』點都要講吓數嘅...

「你話事呀?」光頭佬又扯住我衫領!

『求財姐~唔係求話事㗎嘛~』講道理姐...

「求財呀嘛?好~唔好話我搶!我俾埋時間你哋準備!準備好啲錢,嚟青善街間吧贖人!記得呀!十萬呀!少一個崩都唔使旨意可以完完整整咁帶人走呀!」光頭佬講完之後,就帶同身邊兩個光頭佬轉身走!

青善街間吧...

今晚出完

三句預告

“叮!叮!”目送三個西貢獻命光頭佬離開...

「呢班人...」雨姐緊握拳頭,咬牙切齒!

『都係以Owner嘅安全...為前題...』我安撫一下雨姐...『十萬...』
踩佢場
直接掃咗個竇咪有情報囉
嗯吖嗯吖 踩鳩佢場
踩場再掃竇
飛揚有得型下啦
不過又要等下星期了
機會嚟喇飛揚
兩日姐 時間好快就過
史提芬信
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞