《香港傭兵》(18)

1001 回覆
13 Like 2 Dislike
「放心喎~來佬貨~堅嘢嚟㗎~」Owner點起香煙...

來佬貨...堅嘢...

我記得...第一次食煙...都係純薄萬...

嗰時...十一二歲...李賣藝條仆街仔上咗嚟我屋企...

「喂試吓吖~」李賣藝喺個衫袋拎咗包純薄萬出嚟。

『嘩屌!喺邊買㗎?』我手震震咁拎飛煙...
「士多囉!放心喎~堅嘢嚟㗎~」李賣藝點起香煙,用力一扯!「喂!你唔係淆吖化?」

『屌你啦淆乜春呀?』我擔住飛煙...

李賣藝幫我點煙...我就用力一扯...

第一次入肺嘅感覺,我到而家都仲記得...

十一二歲開始食煙...

由純薄萬...薄萬...純萬...紅萬...轉到綠威...再轉綠Luck...又轉去黑萬...

到我同咗阿月一齊...都仲食緊...
阿月唔食煙,但又唔會阻止我食。

嗰時為咗我哋嘅將來,都係決心戒煙!

直到分開咗...我又食返...

有次Lunch同幾個同學邊行返學邊扯飛煙...然後後腦受極大衝擊!

我帶住凶狠嘅眼神回望!竟然係阿月!

阿月怒視住我手上支煙...

我支吾以對唔知點面對...

幸好我個Friend醒目,隊個M記可樂杯俾我Dom支煙!
不過其實嗰時我想講...失去你...就連自己也失去...

好戇鳩呀呵?

十幾歲係咁戇鳩㗎啦~

直到再同返阿月一齊...我就真係決心戒煙~

一戒~就冇再食過~

係估唔到而家...
“擦!”Owner幫我點起香煙...

我用力一扯...深深進入肺內...刺激腦部神經...

『呼~』估唔到...又會坐喺呢個公園...食煙...

十一二歲嘅時候...同李賣藝補完習...都成日嚟呢個公園...食返飛煙先走...

真係令人懷念...

「點吖?係唔係好正呢?」Owner古古惑惑咁打量住我。

『正吖~好耐都冇試過...呢種感覺...』放鬆嘅感覺...
「哈哈~不過唔好俾雨姐知吖~雨姐唔俾我食煙㗎~」Owner收返埋包煙,用力扯一扯手上飛煙。

『佢都係為你好姐~』始終...吸煙危害健康...

「唉~返工夠危害健康啦~又咁多人返工~」Owner半帶恥笑咁擰擰頭。

『唔返工會餓死㗎~』

「返工做死㗎~」

『你係老闆嚟㗎喎~』

「就係老闆先清楚~」

『哈~』真係俾你吹脹~『點吖?做咩咁唔小心...撞爛人哋架車吖?』

「邊個話我唔小心?」Owner深深一扯手上飛煙,再吐出濃濃灰煙,「我係有心...撞埋去。」

係有心...撞埋去?!

今晚出完

三句預告

“颼~”寒風一吹,枯黃嘅野草隨風擺。

煙灰亦都被寒風吹散。

Owner話係有心...咁...點解要...
粒紅寶石邊係買返嚟㗎
係喎 打咗做買添
我第一枝煙都係純薄荷萬
仲以為會型返鋪 單挑救人添
易入口吖嘛
單人匹馬入去冇穿冇爛帶埋Owner出嚟仲唔型咩
Push
史提芬信
今晚就嚟拆檔
收佢皮
今朝咪好串嘅
問我邊泛?你而家知啦
你問我係唔係想打鑊先走呀嘛
我而家就同你打
乜去日本要填表咩?
台灣唔係國,算唔算?
有冇人有玩生果報果個動腦Q,逄週一到週五晚十點半話答5題分十萬果個,頭3題先睇片然後問,之後2題問相關嘢,每題ABCD選擇限十秒內答,答錯即DQ冇得再玩其餘題目,全中五題合共時間最快1O0人每人有一千蚊可轉入payPeI户口。

我玩過幾晚,就算答中哂都唔夠快,預計每題要快過一秒先有機會入圍100名內,答問題係用手機㩒答案,正常睇問乜同睇ABCD都要超過一秒,特别係最後2题相關題,除非一早知問題答案一出即㩒唔駛睇,所以我有D質疑……
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞