《香港傭兵》(18)

1001 回覆
13 Like 2 Dislike
好怕填表
咁Pro㗎咩
各位早晨
死心呢樣嘢真係好難

上回講到入到VIP房見到大佬B。
房裡面有幾男幾女攬攬錫錫。
飛揚Dom低袋錢話要人。
大佬B大鳩飛揚一條碌柒仲咁夠膽大大聲聲?!
出嚟行都要講規矩嘅!你今次收咗錢唔放人,下次就冇人會俾錢!
話晒都係SPIRIT吖~梗係識啲嘢嘅~
大佬B交返Owner出嚟。
飛揚見Owner都幾傷。
飛揚扶住Owner行去公園仔坐坐。
Owner隊包煙俾飛揚,一齊食~
飛揚諗返起細個第一次食煙,都係賣藝條仆街仔教壞~
飛揚問起做咩咁唔小心撞爛人哋架車吖?
「邊個話我唔小心?」Owner深深一扯手上飛煙,再吐出濃濃灰煙,「我係有心...撞埋去。」
係有心...撞埋去?!
跟住既劇情發展又會係點呢?

準備出文

“颼~”寒風一吹,枯黃嘅野草隨風擺。

煙灰亦都被寒風吹散。

Owner話係有心...咁...點解要...

Owner再抽一口香煙:「今朝揸車返嚟嘅時候,見到路邊有個細路女被西貢獻命班人捉緊上車...我睇唔過眼咪撞埋去囉~個細路女走得甩吖~但我就撞爛架車同被佢哋捉咗囉~」

哦...原來係咁...

原來Owner係想救個...細路女...

之但係...
『你唔係話活在當下㗎咩?點解要咁多事,搞到自己咁麻煩?』活在當下...唔係應該只係好好為今日嘅自己做所做嘅事?

當我第一次聽到“活在當下”,我總係有種消極嘅想法。

過去又改變唔到,未來又控制唔到,只可以無奈咁做好現在。

好聽啲就係活在當下,難聽啲就係無可奈何。

「跟住劇本行又未必好,刻意改變又未必好,只有隨心而行先係活在當下。」Owner抬頭望向灰灰嘅天空。

跟劇本行又未必好...刻意改變又未必好...
『Sad End可能有千千萬萬個...但Happy End可能只係得一個...』突然...腦海出現梓翹講過嘅呢番話...

「哦?」Owner帶住微笑打量住我,「我有個老朋友都好鍾意掛呢句說話喺嘴邊~」

『嗯...』乜呢句嘢原來係好老㗎喇?

「之不過...」Owner又抽一口香煙,抬頭望向天,「所謂嘅Happy End...又係唔係人人心中嘅Happy End...」

所謂嘅Happy End...又係唔係人人心中嘅Happy End?

唔...其實呢個問題...我都有聽過...

由阿月口中...
有次見阿月望住部MacBook諗嘢諗到入晒神,我就走去問問:『做乜諗嘢?』

阿月點點頭,好似鬼上身咁口噏噏:「其實...咁就係Happy End咩?」

『許~你又講乜鬼嘢吖?』呢個阿月成日講嘢都冇頭冇尾...1999...

「冇...」阿月掃吓掃吓個觸控板,「好多人都想男主角同女主角一齊...」

『哦...咁都好正常姐...』男主角唔係同女主角一齊,唔通同男配角一齊咩...

「之但係...」阿月又呆望住個Mon,「女主角又唔係男主角嘅最愛...」

『咁邊個先係男主角嘅最愛?』唔係真係男配角吖化?!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞