《香港傭兵》(18)

1001 回覆
13 Like 2 Dislike
「終極女主角...」阿月隨便講出口...

『吓?!做乜嘢要整個終極女主角出嚟吖?』你話阿月係唔係傻㗎~

女主角咪女主角囉...又要整個終極女主角...

咁終極女主角嘅後面又有冇一個終極男主角吖?

做咩姐?打完大佬仲有終極大佬吖?

咁仲有冇終極之極大佬打吖?
「淨係得男女主角嘅故事太平凡喇...」阿月冷眼望住我,「算啦~你咁膚淺係唔會明㗎喇~」

『係係係...』我膚淺?係你扮高深姐~『咁你咪照寫男主角同終極女主角一齊囉~反正你都唔會受人影響㗎啦~』

啱吖啱吖~阿月從來都係唔理人感受㗎啦~

「咁又唔好喎...」阿月諗咗一諗,「如果寫男主角同終極女主角一齊...又好似太過美滿...」

『吓?美滿啲唔好咩?』人睇故仔都係想美滿...填補現實嘅缺憾嘛...

「咁咪又係過於平凡囉...」阿月又冷眼望住我,「算啦~都話你係咁膚淺㗎啦~」

『係係係...』又扮晒高深啦你...『所以呢?』
「所以呢...」阿月諗一諗,再打幾隻字,「應該係要男主角同女主角一齊...但心中仲對終極女主角念念不忘...」

『咁...咁...』總係好似...

「咁就會令到想男主角同女主角一齊嘅人覺得係Happy End~已事實上,個故事係Sad End~」阿月好似好滿意咁點點頭~

『嘩...好深吖...扮晒...』

「扮咩吖扮?寫故嘅嘢你識條鐵咩?走走走!出返去唔好阻住我寫埋個結局!」

『係係係...大幻想家~』
冇錯...普遍認為嘅Happy End...又真係故事嘅Happy End咩?

而故事嘅Happy End,又有幾多人可以接受到呢?

其實所有都係...觀點與角度...

『係呢...』我扯一扯飛煙,『其實西貢獻命係咩組織?明明係反政府組織...反抗軍...革命軍...應該係為市民先係...點解...點解佢哋所做嘅嘢...衰過黑社會?』

突然好想探討一下呢個問題...

Owner打量住我諗一諗:「而家嘅西貢獻命已經唔係以前嘅西貢獻命喇。」
『而家嘅西貢獻命...已經唔係以前嘅西貢獻命?』我唔係好明...

「你冇聽過...英雄變成暗黑之王嘅故事咩?」

『英雄變成暗黑之王?』

Owner扯一啖煙:「是咁的~好耐好耐之前,有一個英雄...佢喺地城裡面殺過骷髗王...殺過毒蛇女妖...殺過邪惡既巫師...最後終於都喺地獄最深處,殺死埋暗黑之王!但係...佢被暗黑之王頭上嘅魔石所迷惑,最後英雄拎起魔石插到落自己額頭上...成為新一代暗黑之王...」

『哦!Diablo!』呢個我知呀!
Diablo一開始就係講有個村有妖魔鬼怪喺地底走出嚟!

然後有個英雄就打救呢條村!

個英雄一路殺落去!唔知點解啲怪物身上又有啱佢嘅裝備跌出嚟!

個英雄就好開心咁一路殺怪一路執裝!

執到落去打Diablo,仲執埋Diablo頭上粒魔石插落自己額頭度嘛!

幾咁勵志~

之但係...Diablo嘅英雄成魔之路故事同西貢獻命又有乜關係呢?

今晚出完

三句預告

[Day 10-西貢獻命] PART 04

Owner深深一扯,一呼,彈走手上支煙頭...

再喺包煙裡面拎多支...
已經將[Day 10-西貢獻命] PART 03 Upload上Facebook同紙言
平淡之中帶住憂鬱
濃煙中又仍然清醒
報報
吸煙危害健康吖
妹妹仔
好想離開香港放放假
史提芬信
拎大假行開下
活在當下呀
Today Coffee
呢排唔洗捱日捱夜
少飲左好多咖啡
忍到口咩?
咖啡就好似毒品一樣會上癮
依加每一日都提唔起精神
但因為冇乜野做
所以一攰就訓
問題不大
唔會心癢癢想飲㗎咩
會呀
返學經過見到咖啡店會大大力索
好似道友咁 跟手忍唔住入去買
但打開銀包望一望之後又會好安份咁去上堂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞