《香港傭兵》(18)

1001 回覆
13 Like 2 Dislike
US$1,980一部摺得嘅電話真係好撚合理囉
我都係真係摺得喇 用返3310罷啦

上回講到原來係Owner咁啱遇到西貢獻命捉小妹妹,所以撞架車埋去。
個小妹妹就走得甩,但Owner就俾西貢獻命捉咗囉。
飛揚問Owner唔係話要活在當下㗎咩?做乜要咁多事去幫人搞著自己呢?
Owner話跟住劇本行又未必好,刻意改變又未必好,只有隨心而行先係活在當下。
令飛揚諗返起梓翹講過Sad End可能有千千萬萬個...但Happy End可能只係得一個...
原來呢句話,Owner有個老朋友成日掛喺嘴邊~
之不過所謂嘅Happy End...又係唔係人人心中嘅Happy End?
飛揚又諗返起有次月月寫故,寫到去Ending都有咁嘅疑問~
到最後月月都係寫咗個大家認為係Happy End但事實係Sad End嘅Ending~
嘩...好高深吖...扮到...
講多兩句,飛揚就問起西貢獻命~
Owner話家嘅西貢獻命已經唔係以前嘅西貢獻命~仲講起英雄成魔之路~
又Diablo?!
跟住既劇情發展又會係點呢?

準備出文

「之但係...」Owner再扯一啖煙,「自從解放軍攻打完西貢,用毒氣滅城之後,嚟到屯門就已經變晒。」

解放軍攻打完西貢...係西貢攻防戰!

之但係...原來係用毒氣滅城...

呢一點喺綽姿嘅情報之中冇提及過...

『咁而家嘅西貢變成點吖?』呢一點喺綽姿嘅情報之中亦都冇提及過...

「而家嘅西貢吖?」Owner諗咗一諗,「因為毒氣而封鎖咗。」

『封鎖咗?即係入唔到去?』我深深一扯手上支煙後,彈走手上支煙頭...
「嗯...被解放軍封鎖咗...禁止出入...」Owner再隊包煙俾我...

Owner幫我再點煙後,我扯多啖:『咁睇嚟...好嚴重...』

「毒氣喎~滅城喎~點會唔嚴重?」Owner打量住我。

『真係有...必要咩?』雖然我唔知係用咩毒氣...威力又有幾大...

之但係...又使唔使...

又唔係打仗...

「世上冇唔流血嘅革命~」Owner諗咗諗,「只係睇吓係流自己定人哋。」

的確唔係打仗...係革命...
冇錯...世上真係冇唔流血嘅革命...

而又要流幾多先成功?

那怕血流成河,最終都係失敗收場...

「我自己呢...」Owner再深深扯一口,噴出濃濃灰煙,「就選擇逃避。」

選擇逃避?

看似消極...但係唔係唯一解決方法?

我唔知...真係唔知...

連英雄都變惡魔,拯救世界仲可以靠邊個?
“颼~颼~”抵住寒風喺荒涼嘅公園仔同Owner吞雲吐霧。

又食咗好幾飛煙之後...

「好喇~抖夠都係時候返去喇~」Owner彈走手上支煙頭後,起身鬆一鬆,「唔係又俾雨姐鬧㗎喇~」

『嗯...都過咗好耐...再唔返去就要雨姐擔心。』我都彈走手上支煙頭。

其實此地都不宜久留...最好都係快啲返咖啡店。

『Owner...你行到㗎嘛?』

「你睇小我吖?」
實驗機好似本身都唔平
陪住Owner行返咖啡店,雖然仲係成面傷痕...但睇佢嘅步伐又真係好穩陣!

完全唔似俾人打咗鑊甘!

呢個老鬼又真係幾硬淨咁喎...

「喂...你望乜鬼嘢吖?」Owner冷眼打量住我。

『我?冇冇~我見你好似都幾健壯咋嘛...』喺公園坐一陣,食幾飛煙就冇晒事咁...

唔通食煙真係能醫百病?!
「係你弱姐~大風少少又縮埋一舊~行幾步路又扯晒大氣咁~」Owner仲要半帶恥笑。

屌...又要俾人話弱...

仲要係俾個老鬼話...

乜我真係咁弱咩?!

“颼!”抵住寒風同Owner行到返嚟咖啡店...

“叮 叮”Owner拉開木門行入咖啡店...

「返嚟喇?你有冇事吖?」雨姐就好緊張咁衝到嚟Owner面前!
望一望...原來輝哥都返咗嚟!

「返嚟就好喇...」輝哥撳住隻左手,標晒冷汗咁由張木凳起身,行到嚟Owner面前。

「我冇事~我冇事~」Owner帶住微笑擰擰頭。

「仲話冇事?!」雨姐仲係好緊張咁打量住Owner!「成面都傷晒!個身呢?仲有邊度傷?」

「唔使咁緊張~」Owner一面從容不迫,「真係唔使咁緊張喎~」

輝哥皺晒眉:「唔緊張就假喇...佢吖...差啲就想衝過去救你呀...」

雨姐一手拍落輝哥隻左手:「佢呀!冇鬼用㗎!淨係識得拉住我!」

「好彩有輝哥拉住你咋~」Owner搭一搭輝哥膊頭,「如果唔係就麻煩~」
輝哥拉住雨姐?

真係拉得住咩?

我見輝哥隻左手真係好似郁唔到咁喎...

唔單止咁...仲越標越多冷汗...面容越嚟越痛苦...

舊患復發?

或者係啦~

而家都算叫返緊風嘛~

睇嚟輝哥嘅風濕都幾嚴重~
「你睇我而家咪又係冇穿冇爛~好彩多得飛揚咋~佢真係好靠得住~」Owner拍拍我膊頭。

『O...OK咁啦...』老老柒柒,唔係話諗住走去調查西貢獻命...我都唔會揦屎上身...

「辛苦你喇飛揚...」雨姐雙手捉實我對手,向我鞠個躬。

『唔...唔辛苦...唔辛苦...舉手之勞姐...』雨姐對手...好滑...

「好彩有飛揚咋!」輝哥苦笑住咁拍一拍我膊頭。

「你仲好講!」雨姐立即向輝哥大發雷霆!「唔係你成日舊患復發,就唔使搞到飛揚身陷險境啦!你呀!你真係冇鬼用㗎!!!」

「輝哥都係因為你先...」Owner都仲未講完...

「你仲好講?!」雨姐火力轉移到Owner身上!「做乜咁唔小心撞到人架車呀?!我哋又唔見咗十萬喇!!!仲有架車呢?唔使講實被人哋搶埋啦!!!」
「呃...呀!輝仔你手痛嘛?我同你返去啦~」Owner立即扶住輝哥!

「好吖好吖...我就快頂唔順㗎喇...」輝哥手軟腳軟咁...

Owner扶住輝哥轉身:「啱喇啱喇~我都有啲唔舒服...要喺輝仔屋企抖抖...今日唔返嚟㗎喇~」

「喂!」雨姐跟住Owner同輝哥尾,「你哋返晒去抖,咁呢度點呀?!」

「有你同飛揚吖嘛~得㗎喇~我哋放心交俾你哋㗎喇~」Owner同輝哥就行出門口...

「喂!喂!!!」雨姐大嗌多兩聲...

“叮 叮”Owner同輝哥就急急腳咁走咗去...

呢招係唔係傳說中嘅...金蟬脫殼?

今晚出完

三句預告

「唉!呢個兩個男人真係靠唔住㗎!一有機會就閃咗去偷懶!」雨姐雙手一翹,成對豐乳谷起晒!

件恤衫就快被雨姐對豐乳谷爆...

『呃...唔緊要啦...我都...OK嘅...』雨姐真係...好好身材...
然後蘋果見到 又覺得有加價空間
今年嗰部又有藉口加價
唉 望就望我部電話可以用多十年
再唔係用到我死嗰日都夠㗎喇
唔係嘅話 翻新機都買唔起
我買左部二手8仔用了蘋果今年好明顯俾人爬曬頭,唔會夠膽仲加掛
鞠躬咪有奶奶睇囉
好難講
話唔埋佢又唔知有乜“One more thing”喺部iPhone又有藉口加價
制服吖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞