《香港傭兵》(18)

1001 回覆
13 Like 2 Dislike
都要睇邊個國家同咩地區
某啲真係好難頂
無啦
時也命也
我呢D夾左響中間唔上唔落可以點。。。。
諗緊搞下生意仔好唔好
夾咗響中間唔上唔落即係中產啦
中產定義咁闊 我個律師朋友都話自己中產
唔通U grad 出黎搵最低工資咩
U Grad又唔係真係最低工資嘅 不過接近囉
之前見唔少啦 一出嚟搵一萬 然後叫唔到佢做嘢囉
屌唔係WOR
連登FG個個叫15K 16K 嘅
當年我得9K真係追都追唔切
連登FG個個都50K㗎
腦細又要請大學生 又俾唔起錢
仲要嫌FG冇經驗
屌真係痴撚線
請極都請唔到人 請到返嚟又唔肯同你做
俾我都唔撚肯做啦 人工又唔係高 福利又唔係好
之前有個同事咪係囉 大學畢業仲有三年經驗呀

上回講到雨姐上去拎十萬落嚟。
其實飛揚一心諗住嗰十萬係自己出。
又估唔到一間細細咖啡店又會有十萬喎~
又話生意難做?
雨姐打算自己去,但飛揚唔放心雨姐一個女人仔。
西貢獻命喎...絕非善男信女!
雨姐只好相信飛揚。
飛揚就冇刀赴會!
飛揚攬住袋錢向酒吧地址方向進發!
沿途都唔見有人...都幾驚會遇上攔途截劫!
呢啲陰招常見啦~
好彩都算平安行到嚟酒吧!
飛揚留意到酒吧門外貼住女嘅免費,但男嘅入場費四千!
嘩...真係識做生意喇。
守喺門外嘅光頭佬帶飛揚入去。
入到酒吧,飛揚都觀察四周...好好記住裡面嘅情況!
跟住個光頭佬,行到入嚟一間房門前,打開房門:「大佬!嚟咗喇!」
飛揚望到房入面...坐咗幾個光頭佬...仲要攬住幾條女...
其中一個...仲有啲似...大佬B?!
跟住既劇情發展又會係點呢?

準備出文

[Day 10-西貢獻命] PART 03

首先視察間VIP房...

燈光比較陰暗...

整間房都瀰漫住煙臭味...

五男十女坐喺梳化上攬攬錫錫...

茶几上有好幾支酒...

咩酒都有幾支...仲有幾包煙...幾個煙灰缸...
都幾正常喎...

等我仲以為會有毒品...

毒品...係喎!尋日喺後巷買嗰粒嘢都仲喺褸袋入面!唔記得拎返出嚟添!

而家見唔到西貢獻命班人食...係唔係仲未興到入嚟?

呢樣遲啲先再諗...而家最重要嘅都係...

「帶咗錢嚟喇?」大佬B攬住兩條女問我。

『嗯。人呢?』而家最重要係贖返Owner!
「𡃁仔!你都幾夠薑㗎喎!」大佬B推開兩條女之後,扯飛煙睥實我!「單人匹馬拎袋錢嚟,仲咁大聲問我要人?!你唔怕出唔到呢個門口呀?」

『出嚟行都有規矩要講。你今次收咗錢唔放人...下次就冇人會拎錢俾你。』我Dom袋錢上茶几!

「識啲嘢喎𡃁仔!邊泛㗎?」大佬B噴一口煙!

『無字頭。』睇得古惑仔多姐...

「無字頭?」大佬B大開個袋,睇睇裡面啲錢,「帶個老鬼過嚟!」

帶我入嚟嗰個光頭佬就行出去...
望住大佬B數數銀紙...又Dom袋銀紙埋一二邊...

就咁睇...日頭嘅話,門口有兩個人守...

舖面大約有十個人...

房都係得五個...啲女就唔計...

全間吧夾夾埋埋就有十七人...

十七人...算唔算多?

而呢間吧又有冇古怪?

除咗做酒吧生意...背後仲有冇其他用途?
其他就真係唔知...但起碼都叫係西貢獻命嘅竇。

仲有個好似大佬B咁嘅大佬級人馬坐陣...

「入去啦!」光頭佬推咗Owner入嚟!

『Owner有冇事?』我立即扶一扶跪喺地上嘅Owner!

「冇冇...咦?係你吖?」Owner跪住喺地上,望望我。

陰暗嘅光線之下,都見到Owner嘅面上...有唔少瘀腫...都幾傷...
『你哋有冇搞錯呀!對個老人家出手使唔使咁重呀?!』你哋班仆街...真係冇人性!

「有幾撚重呀?」大佬B拎住飛煙指指Owner,「舊老骨頭都幾硬淨呀!」

硬淨就要俾你哋打㗎喇?!

「睥咩呀睥?走啦!」大佬B向我哋揮揮手,「咪撚阻住我做嘢呀!係唔係想打鑊先走呀?」

『行唔行到吖?』我就扶起Owner...

「得得...」Owner拐吓拐吓...

我哋就行出酒吧。
扶住Owner行...橫過馬路...穿過荒廢咗嘅足球場...行入長滿野草嘅公園仔...

「坐坐先...坐坐先...哎~吖~」Owner坐喺張爛木凳上,喺衫袋裡面摷一摷...

我都坐喺木凳上...打量一下Owner嘅傷勢...

喺陽光之下...可以睇得清楚啲...都真係幾傷...

「整飛吖~」Owner摷咗包...煙出嚟,隊俾我!

『哦...哦...』我接過Owner手上包煙,拎咗飛煙...

係...純薄萬?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞