Nikon 討論/貼圖區 (8) Z mount 大三元幾時有

1001 回覆
9 Like 5 Dislike
典解d廢老咁鍾意推到張相咁鮮色,係咪隻眼有事🙄
On my Z6 it failed occasionally with the display showing "F--". Tried very hard to find the problem, it turned out to be the lens mount had little "play" with FTZ connector, if I twisted the lens a bit it would work normally, but any little shaking could cause the lens fail to function. In comparison all my other Nikon lenses work with FTZ just fine, no "play" on any of them at all.

龍仔鏡新機全線報廢
見到上面位巴打屌得咁勁,即時有兩分動搖
用開單反又用大mon 聞相的一早有呢個覺悟吧
唔想知
飽和度 40
鮮豔度 50
唔落腳高iso就快門但又手震,de nosie推sharpness最後執到隻野鬼五馬6😏
係唔係某大師
其實我幾鐘意noise 睇落真實啲
到時候又俾人屌
影垃圾
即係咁,無副廠玩新無反,唔係正常香港人負擔到
大把人玩得起
咁再唔係咪玩單反
D7500 呢度個個屌
出面咪又係多人用
用D850開LiveView仲可以揀唔落shutter全電子
所以佢已經有晒兩面方法俾你揀
Z7/Z6係IBIS同埋OSPDAF兩樣野先比真係可以比D850拎到更sharp
但Nikon 嘅live-view 對焦 真係好慢
你講呢兩樣都好殺食啦

dslr 個 lv
爆過B+W filter, 然後filter玻璃界花左前鏡片
依家好快架喇...當年我用D700...
錢唔係問題
但好似35mm,Nikon原廠無支比得起副廠
我依家寧願T35. 8當手動鏡都唔換原廠
龍仔堅好用
屌,佢哋快啲update firmware好無
家陣得T24-70同T70-200用到
DSLR個LV原則上係俾人上架用,而且多數係無動態,因為佢「反光鏡mode」無論手持操控度同埋個AF module個效能都係更理想
我諗無反總有一日會完全取代單反,起碼要淘汰反光鏡,只不過呢一分鐘仲未去到嗰個位置
另外關於快門前後簾,flash sync,rolling shutter等等都係電子快門需要進步同解決
咪講左up 完都係唔太得。。。。
我兩支都無問題,日日用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞