Nikon 討論/貼圖區 (8) Z mount 大三元幾時有

1001 回覆
9 Like 5 Dislike
咁器材品牌大post,主要討論器材係好正常既
講起副廠。。。
今次真係要屌撚到nikon 仆街冚家剷,升左一版firmware, 我枝sigma 舊鏡就完全無左af, 之前仲無走又勁準,另外枝art 本身都勁準,更新完又俾nikon 封左。。。根本好多時話改minor 野的update 就係為左封殺副廠野,今次真係大出血蝕住賣出去
冇意鬧戰
但大光圈Zoom lens不嬲重
如果大三元去到.95 光圈 重大碌仲重
你呢個位唔係小黑影? 你crop出黎?
同一個位小黑6
講放相。。咪一味無理負皮俾人笑
nikon鏡一出都係貴
貴sony 好多tim... 枝黑七同70 200 gm 比

所以我都係用舊鏡副廠,叫做做到原廠九成,sony a mount 年代已經俾原廠封左好多對焦功能了。。。e mount 反而做公廁,我先嬲到轉會
拎24-70 支70-200放左背囊
果陣想落去再拎返支野上去
但70-200 都係開盡光圈
ISO 1000都爆noise
見人果個位長曝20秒冇落腳點玩呀
咁好坦白講, sup唔support副廠不嬲唔係大廠既考慮因素
你都無得怨...你唯有等副廠去update返
個到可以落腳, 我有落
出面幾個癲人玩膠
根本唔會有進步
放上IG 自high 好過
果日上去佢唔俾落腳、只准帶手機、相機一部上
風好大......
sigma 話停左產,無得up

所以有時新手屌死馬走焦真係好無理

出個時firmware 根本無走,一更新就出事
下面室內個層可以落
我係室內影
無架喎唔通NIKON UPDATE時要試埋副廠鏡先出街!?
專登block 架師兄。。。以前都試過,估唔到又出呢招
唔block點令你支持原廠
我意思係咁無計無得怨, 佢要你支持原廠
龍仔更新完好堅,係死sigma
art 鏡封我焦真係吐血
買原廠咁咪得
唔夠sharp 又貴
呢排ig 成日出果隻包皮lens hood 有冇用
玻璃反光唔識攪
落cpl
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞