Nikon 討論/貼圖區 (8) Z mount 大三元幾時有

1001 回覆
9 Like 5 Dislike
其實spin 黎spin 去

買Z mount 然後屌冇副廠支援
原廠大碌、重、貴
當年sony 都係咁比人屌啲鏡貴
又係無副廠

不過依家到Nikon 姐
我岩岩開始影相個陣連單反副廠鏡都少
有techart果d個adapter唔荒冇鏡用啦
邊有咁多錢
nikon 個價離譜好多啦
你打雀就唔係咁講啦
當年sony d鏡俾人屌到仆街,幾時開始變撚左抵用
我上面都係咁講
你話body 都合理 鏡真心唔認同
可以睇返當年FE55.8 賣緊幾錢先屌
同今時今日無反鏡比真係白菜價
家陣想買d850會否太遲?
咪再買單反了

單反呢種結構真係好廢,以前d 機幾勁都好,夾唔同鏡就算原廠,點都會有d唔準焦,用耐左反光鏡移位或者轉新Firmware 又會走過,真係煩到嘔,ovf 又所見非所得,下下靠估,色水更加係因應光源會有時偏色,同一setting影幾張 都可以影出尼色水唔同。勁多人將單反鏡用係無反,話畫質好左,係因為1.4全開都下下中焦,單反大光圈 用到燥。。我部機最近無啦啦又走焦
明明你前幾頁先講緊同一樣價錢買單反可以買齊晒D野, 無反就食屎
而家又叫唔好再買單反
單反嚟講仲有更好選擇咩
所以咪話佢又spin 黎spin 去
冇錢唔好學人玩相機啦
再唔係儲下錢啦
同Sony岩岩出差唔多啫
反正新鏡我都係等半年先會考慮入
我用單反完全係經濟考慮。。。。。。但真係走焦同曝光偏色搞到好撚柒燥

就係因為唔肯定有無走焦同偏色令人成日要開mon 睇相,要影得準就長開lv 同replay..咁的話 單反續航力差過無反

單反唯二優點就係暗位對得快,打雀咬得實同快(但對比a9 無咩優勢),同埋耐候性暫時高d, 不過單反一撞過,入面舊反光鏡移位又係仆街,歪少少又走焦,真係好垃圾好撚垃圾,搞走焦測焦已浪費我好多時間

尼緊要研究埋點調整反光鏡角度
只能講針無兩頭利
你之前夠想話換無反啦
咪又錢作怪,而家又話我
快d 買856
將來一定換
咁D850 開心使用中
大家咁話啦
有無試過新機用返舊D 鏡?

你就明點解我咁燥
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞