Nikon 討論/貼圖區 (8) Z mount 大三元幾時有

1001 回覆
9 Like 5 Dislike
研究緊d300同d810影同一種雀既分別
今年想影海南藍仙鶲、大擬啄木鳥
大師神到隻隻都要唔同色
投降

笑下算
百年一遇異色紅隼都影到,要求係高d
笑能死人呀大佬

晨早返工睇下有冇巴打貼相
點知笑撚死我
d810 好撚黃
3,4月去蕉島,56先去蕉山
蕉島要平日去
剛開始研究拍片,個快門除咗影響光暗仲有咩影響
快門
動態殘影會好大分別
另外快門好明顯唔可以慢過FPS
1/50 法則
拍電影有個180 degree rule
簡單d講就係 1/[2倍fps]
24/25/30 fps就用 1/50 or 1/60
50/60fps就用1/100 or 1/120
如此類推

目的係令個motion blur最自然
你用smartphone係陽光下拍片,佢會唔跟呢個法則,有時會用兩倍三倍既快門,所以睇落好生硬好唔pro

當然法則係有時可以打破既,自己研究下
收到各位
笑死未

好多player 或後製都可加frame
我寧願之前慢d
唉果陣半低炒
又唔係平影

買到了
呢枝睇review 好似同龍仔45.8 無咩分別
無龍仔,所以直接買z
龍仔邊位好sigma 一截
一般相機在執行自動對焦時,都是在鏡頭的最大光圈下進行的,不管在按下快門前使用者將光圈值設定在多少,一般相機都會先在最大光圈時對焦後,在迅速收至指定的光圈大小。因此,在說到自動對焦與光圈時所指的「光圈」,通常是指「鏡頭的最大光圈」,而非我們一般在設定的光圈值。

這時再回過來看關於對焦系統的這些敘述,便可知主要是指所搭配鏡頭的開放光圈,對應前例中兩句話的解釋便可為:「當接大光圈f/2.8的鏡頭時,中央對焦點將啟動十字型對焦,以加強中央對焦點的對焦精準度。(編按:畢竟大光圈景深淺,易出現跑焦情況。)」或「當鏡頭的開放光圈在f/5.6~8之間時,可使用中央33點自動對焦點。」會特別做這類敘述,主要是強調相機在接大光圈鏡頭時,或是接一些超望遠鏡頭及使用增距鏡時的對焦能力。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞