Nikon 討論/貼圖區 (8) Z mount 大三元幾時有

1001 回覆
9 Like 5 Dislike
類似個舊野, 我曾經就係室內個層見過有日本人用緊
我諗係WORK既, 個下我都覺得好方便想問下佢係邊到買
但cpl 如果水族館咪影唔到
已經爆高iso 同大光圈
polarizer係可以filter走某「角度」既光,而circular(圓形)的話仲可以扭鏡角去調校擋定係放幾多
響室內其他光源既玻璃反光可以輕易用CPL解決
水族館都係可以咁用,而且有時響水入面既野都可能有polarization而有分別(水母嗰種透透地明既野)

用親filter都多數會有副作用,就係入光量少左,變相曝光唔同左/ISO同光圈「需求」大左
貴係既....唔夠SHARP 又唔會掛.....
我其實得廠商鏡,龍仔啲鏡全部無問題
原廠得支50mm 1.8都無問題
咁鳩大枝........
問題一個微郁就唔中焦
鏡問題定機問題其實
完全唔係問題,呢樣野叫物理,有咁大個光圈比例,景深就會咁淺
我用過Leica嗰支50/0.95,基本上個景深全開一樣係咁淺,拎起手嗰吓好唔慣
之後發現一定要手持,因為如果預件subject會前後郁(影唔係pose緊既人),我係經常要自己個身都前後郁嗰少少去補償
其實如果佢可以整到AF,有咁大支就唔係問題
衣家仲係MF不過手持唔到就會好難用,可能要擺響籠/balancer用先掂
咁手動鏡佢全開
個focal plane 係好細
我以為"真係"有問題果隻
認同

呢張好似F 細個4 影
咁你都睇到成大舊景深
85, 35, 50, 135 , 20呢五枝1.4, 1.8都完敗wo
Z機更新firmware會封左Art鏡Af??
咁係因為件蛋糕距離focal plane好近,就算收圈都唔會放長個景深好多
想要close up物件而又要有深度地sharp,要拉後d用長焦
有無人用過d850佢個焦點合成
定用macro 鏡
不過太近就好多都入左DOF
係唔係超焦距原理
波頭果度煩緊
腳其實揀好左gitzo 2號
打雀其實好多時都手持
如果TPK 更加
macro鏡多數只係放大率夠高(最近焦可以好近),對於光圈同景深既關係並無同普通鏡頭有光學上既分別
所以就算影marco野既人都有時需要用focus stacking
焦點合成 似乎要快門線、腳架?
你鐘意可以手持stack既... 理論上
其實唔需要當係咩複雜野,佢只係多重曝光,AF摩打用software去幫你自動影一連串焦距
所以有focus breathing既鏡應該唔會太理想,會申縮鏡筒就更加
另外去到後製,要個software支援解合成/stacking同埋你要識用
HDR 同 焦點合成
可唔可以影左Raw 最後先電腦攪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞