Nikon 討論/貼圖區 (8) Z mount 大三元幾時有

1001 回覆
9 Like 5 Dislike
不過叫人RRS頭+Gitzo腳唔係無原因既
始終有牌子,新手咩都唔知最多買貴,唔會買錯
我叫人買RRS+Gitzo只有玩鳩人呢個原因
依家Gitzo無以前咁好架喇
用緊Z7,拍片追焦真係好好
啱啱試左響商場追住個人黎拍,人面對焦係會咬死一個人樣,就算前後好多人行過都無事
玩過z6 z7好多次,除咗打雀個對焦無投訴,算快

係用完ovf 唔會再想用 evf
追住女就女啦
就係追女追得專一就算唔放響正中間都唔會走,半塊面都對得準
有其他人面去左正中間都唔會對左過去
個人感受係暗位對焦同打雀差d5 少少

但其他全面超越左
其實暗位佢係有個low light mode,會chok光個EVF一下黎對焦
速度同準度有頂級水平?

我部八百e同場同人地部a7iii 影
黑位Sony 迷哂, 800e對到
而家邊間廠最高質?
未有機會係極黑場景用z6
但一般黑都算幾好
Z7 Z6就算真係準焦,都改變唔到控制度唔夠Nikon自己其他單反貼手呢個事實
舊機好渣好多。。。新機個手指公位好難搞
其實係Nikon DSLR太好渣
Z6/7依然吊打所有mirrorless
不過我手細無咩問題
睇手形啦。。手大手細分別大
個人長期用過Benro, 思銳, Manfrotto, 馬小路, Three Legged things, Aoka腳
Manfrotto同Gitzo依家其實係同一間,Gitzo未長期玩過唔講啦,但係Manfrotto用過三枝,全部都好多虛位,D腳未lock實前fing得好勁,我覺得唔值個價
Aoka個旋鈕鎖定係最好手感,唔駛扭太多,而且會feel到lock實個下,佢係photoclam代工廠,D野真心掂,目前我覺得佢D野係最好
想問各位巴打 Z6 可唔可以直接上Non ai 鏡頭
上到FTZ就得
因為個FTZ根本無外圍嗰個光圈連動桿,仲要個筒身咁長連無磨屎忽嗰d都得
上完自己入setting加返支non cpu鏡資料,之後就會有埋stablizer
唔該哂兩位巴打
唔同焦距同對焦距離影

或者變焦

可以點set??
有無師兄去開塱原?油菜花收左皮未?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞