Nikon 討論/貼圖區 (8) Z mount 大三元幾時有

1001 回覆
9 Like 5 Dislike
無啦啦咬人係你咋, 人地5皮野買機, 你係要講到話5皮可以買齊FF APSC 兩機 12-600mm十二鏡大三元
但F4你又話唔用得, 咁你5皮點買呀
真係要睇firmware... 我部機身更新前後完全兩個世界,有枝本身要減20 af micro adjust
之後全準

龍仔2賣左枝走焦,另一枝全準

當然原廠都有呢個情況。。睇彩數
其實你不如quote 返邊個話人小朋友先。。。。。。thx

我只係話返無反買唔到咁齊鏡
我係講緊你一方面要求玩得FF就要用大光圈唔用2.8
另一方面你又話5皮可以買晒12-600mm, 咁你呢個時候就可以妥協唔要大光圈?
買晒大光圈你5皮又點買
無啦啦咬人
明明講普通鏡你講極端例子長炮。。。三四千有二手副廠2.8啦。。。幾撚貴啊?學人玩原廠買f4 f1.8 十皮都唔知買到乜啦,80-400咁細光圈普通,原廠都成皮,我話佢五皮budget 少都有問題?
無啦啦咬人係你咋, 人地5皮野買機, 你係要講到話5皮可以買齊FF APSC 兩機 12-600mm十二鏡大三元
但F4你又話唔用得, 咁你5皮點買呀
其實你不如quote 返邊個話人小朋友先。。。。。。thx

我只係話返無反買唔到咁齊鏡
我係講緊你一方面要求玩得FF就要用大光圈唔用得F4
另一方面你又話5皮可以買晒12-600mm, 咁你呢個時候就可以妥協唔要大光圈?
買晒大光圈你5皮又點買
其實小三元都得既
就算F2.8 都唔係下下全開
我有大三元
兩枝.4
一枝.2
一枝.8 g
一枝龍仔.8

試過105, 135 DC 唔岩用,係差14.8 未儲埋。
咁少畢直,叫合格啦

當然無反貴好撚多啦,所以我先話畢直真係太少,no offence
師兄你爭14 24,加油
咁其實我又唔係一定要大光圈

旅行用兩枝afp 鏡,對焦俾到我用原廠 24 70, 小黑個感覺我,犧牲光圈但輕好多,畫質都叫中上遊,我要求低,影到咁我收貨

講真對焦有要求既話, 無咩理由唔用返原廠
咁我買小黑6 先 ,睇下咩價位
試過用啦。。。結論係如果你枝副廠係夾到個firmware 就唔好update,對焦唔會點差過原廠

何況我都有幾枝原廠影快野
小黑七對比小黑六仲有重量支點,七拉左重心向後會易拎d
仲有個VR係定左,常時active,就響OVF未影已經見到個分別
多左嗰四粒AF-L Fn掣又係有用
唯一問題係如果你慣左前focus ring後zoom ring的話,小黑七係掉轉
我覺得如果唔係on budget,又必須用原廠,一定揀小黑七
大家上digital picture 睇龍仔2, 純畫質好過黑七黑六同gm
幾impressive
我以前有枝原廠24 120同24 85
兩枝都係走到仆街

換左機又無事wo, 用新firmware 又死返

D 鏡天加唔使講,完全取決於機身,走係好經常。。

所以真係好難講原廠就無死

尤其nikon miCro adjust 無得似canon 咁有兩段調
我用緊sigma 70-200 os hsm 對焦太慢,所以想換原廠,小黑7 接近2萬, 其實都係24 分期,不過最後要過老婆關
依家水貨應該14~15k
巴打老婆咁精明 我不嬲同佢講朋友放/幾千蚊貨仔
幾千蚊鏡我無出聲架
幾千蚊果啲我話千幾蚊
3 年前 買左 24-70 ED我老婆話你覺得有用就買
Good Women
所以我有出job 賺返少少
九千變千九
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞