Nikon 討論/貼圖區 (8) Z mount 大三元幾時有

1001 回覆
9 Like 5 Dislike
好樣衰喎仲要成萬八
不如話你覺得自己需要D咩鏡仲好
你直接繼續用50.8G其實無問題架, 你唔係好追D鏡既話上D750 OK的
你啱,我估佢個criteria係想上FF,而同時想盡平,先去左D750嗰度
無反的話除非APSC或者二手舊款FF,如果唔係唔會平得去邊
巴打真明白我~
S鏡有邊支係靚
我諗我之後最多會買多枝 35 .8, 同 24 - 70 2.8
鏡真係唔係要好多款~
唔戴hood同唔zoom嗰時都仲有少少細身感覺,一hood+zoom就好似同24-70G差唔多長,睇spec個重量亦同G鏡差唔多
睇MTF係幾好丁,不過比想像中弱(因為之前幾支細光圈條curve太直)
2300USD定價算中規中矩
成件事好似無咩優點咁,係唔知個新coating同埋control手感上會唔會好過F mount + DSLR好多
budget有限又唔鍾意無反既話D750都係一個選擇啦
見你堅持左咁耐先想上FF我諗你器材方面都唔太追求, 我覺得OK既
不過坦白講我係會儲多D上Z系列算鳩數
其實不如D750+50.8唔加zoom,之後儲1.8既定焦群
如果有20.8同85.8的話(或者加支35),支24-70係要黎托
無話既, 懶得換鏡其實都係一個理由
咁當然慳錢玩法一定係你呢個儲晒1.8 鏡群啦
但有時去旅行一支ZOOM過係幾爽
係啊, 自己鍾意影多過追器材
部 D3200 未必送得走,應該快門數爆咗
果兩枝DX鏡又雞肋咁, 我諗送比人算
都不無道理既. 20.8 85.8
影咗咁多年 50, 所以先心思思入枝 35, 有時 50 唔係好夠 content.
不過 50 真係影人同直影一流
不過你要記住,響D3200用50mm係影緊75mm既視角
第二時插支50響D750會大概等於D3200用35mm既鏡
係喎......
如果咁,我會砌1.8定焦群,另只加一支天涯zoom
去旅行可以D750長插28-300嗰類鏡,要超闊先帶多支20/1.8或者wide zoom
所以其實你係要85.8
不過老老實實50同75唔差得太多, 我又覺得到時你用落都係咁
收咗部 2 手 D750 返來插 50.8G 來睇下咩效果先~
鋪頭實低架,唔係佢點賺
改紅外係咩來?
Thank You
好似會整壞機咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞