Nikon 討論/貼圖區 (8) Z mount 大三元幾時有

1001 回覆
9 Like 5 Dislike
d500本身都唔會停,係850得益
d500 打200張好夠用了。。。
爭個少少。。。。
agger..... nikon 鏡群睇唔透搞乜

已經唔係內zoom要伸縮,個hood竟然唔係好似F mount咁由鏡身固定
大佬們, 小弟用咗幾年 D3200, 想 update 做 D750. 算唔算係一個唔錯既選擇? 8700 左右合理嗎?
講開70-200... Canon公布左支超短RF型70-200/2.8
如果係因為大mount而直接造就減短鏡身,咁樣姐係Z嗰支都有望短成咁
細Jer 設計
無人答
咁你都係問左半粒鐘姐
係OK既但呢一刻轉D750我會覺得有少少唔拖唔水囉, 另外你D鏡係咪買過晒?
去吧,750係神機
本身我唔係好多鏡
有枝 Nikon AF-S NIKKOR 50mm f/1.8G
跟住係枝 Kit Lens. 仲有枝 55 - 300 不過就係 DX 鏡來....
平時都係玩開 Street Photographing, 所以都係長插枝 50 1.8G
唔拖唔水意思係.... 直接去 810 / 850 ?
見到好多人對呢部機既評價都係好既~ 同埋而加個價又落到幾合理 (窮)
見無咩人放呢部所以心郁郁想買佢作為自己既第一部 FF
Z6
Z6 ....... 無記錯好似係無反來~~~
有錢上D850當然好好
而且都出左Z, 見佢都FOCUS左係S LINE鏡到, 係覺得上D750再投資返F MOUNT鏡好似有少少唔太SO咁
你轉去咩FF機都好,最大轉變係鏡群,嗰度用多少少心機計畫吓先
budget有限的話D750係一個好選擇
俾我係你,我會送走晒D3200+kit+55-300,入(二手)D750之後再諗有幾多錢去買鏡同入咩鏡先
即係你地覺得無反先係未來係咪咁既意思
其實我自己都有對比過, 不過無反好似前重後輕, 最大問題係啲電好快無.....
而且....無傳統 viewfinder,,,,,
呢個真,今日仲買FF DSLR既人多數係成手FF鏡先費事轉body
(雖然Z有FTZ轉插不過都唔係完美)
無反係未來,不過唔代表個個都有需要/應該行入去
但係你個case個特點係本身部D3200同埋兩支DX鏡都係雞肋黎,送走晒的話其實差唔多等於由零重建

其實你個case仲可以考慮轉會去SONY
佢都唔鍾意無反點轉去SONY
呢個不失為一個好建議
D3200同埋兩支DX鏡 完全唔知賣咩價錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞