Nikon 討論/貼圖區 (8) Z mount 大三元幾時有

1001 回覆
9 Like 5 Dislike
官價27800
頭兩三個月全城無貨,舖頭炒上過三+食骨
好似起碼半年先落番平手價,舊年年中就貨多,兩皮四左右同埋港行開始做嗰d送電同埋買鏡送直度promo
嘩望左下Sigma 20mm仲重過我支24-70...
值的
有無師兄姐用緊最新d500 , d5 ,d850 .... 之前個對焦模式可以跟住目標物幾粒成組咁郁

但我再用落就點按都無呢個mode

afc 153 點好似有d 問題,係手動自選一粒對焦點。。咁同單點有咩分別
AFC auto area係多點自動選擇
AFC 3D tracking係單點
我部d500 得一點
afs auto area 係單點。。
153點即係點。。。?
我得單點 select
153點係指範圍,係裏面揀一點對焦
可選咪一樣係51點
d5 有d9 對焦打雀好好多。。。d500 對焦完全無update 過
用副廠真係要小心。。我枝死馬85.4更新左firmware 後死左af, 其他機又無事wo

問左nikon 係無得裝返舊firmware 枝鏡咁就廢撚左
係body定鏡更新firmware
body

鏡邊有咁多firmware up 到

我枝20.4都無得up
上nikon試哂, d850, d500 係單點

只有d5係多點,問埋職員
有無師兄姐有el15 lion 10 版本
誠徵
dynamic area (9/25/72/153點)從來都唔會track,佢係俾你由單點開始,而視乎setting去用周圍幾多粒細點去響你失焦嗰時幫「追」
你可以理解為單點對焦

要用3D-tracking mode先有Live View / 無反嗰種全自動波幫你track
D5 D850 D500應該呢方面功能一致
Nikon 對焦太多野 set

打雀好難set
細至翠鳥大至鵰我都係d9或者單點AFC,grp都少,
你影咩雀要set咁多野
JJ
長用單點

單點係對個點就個點
唔洗煩
對焦反應同時間長度

轉少少差好遠...定全係default 算

剩係講快門釋放個四個setting已經好大差別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞