[耳機撚] 討論下各大耳機店 (77)

1001 回覆
6 Like 3 Dislike
有去到試到隻仙女 但同級數仲有邊幾隻可以比較下?
想遲下真係買係陣試真d
講開音質
我自己就鍾意聽日文歌...
但真係冇乜邊法上mora/ e-onkyo買Hi-res
最多都係買CD 自己rip flac

好想知同一首歌 16/44 同24/96 (真果隻唔係up sample) 分別明唔明顯...
應該咁講啦
差不多價位的 選擇都唔少
主流咪 846, 1650cu, 1670ss, Fender Ten 3, InEar SD-4, sony m7, AAW ASH, AKG N5005, IE800s etc

但以上有部份 用電話都幾難推到
所以你有時間 都係要自己去試下聽 睇下邊隻啱自己
或者考慮下 玩啲入門dap
Mark低先 唔該哂巴打 諗住都出埋部入門DAP 但要遲下先 加埋分分鐘成皮野 但出街返工都係用返iPhone多嫁啦.

如果入門dap 你有冇推介?FiiO M9點睇?
如果budget 有限
就都係fiio 或者 hidizs ap80
貴少少就 細黑, R6 pro, SR15 etc
但玩平衡 你又要留錢換線

如果唔想一次過洗咁多錢
就揀隻易推啲耳機 電話用住先
再慢慢試dap
ORB Clear force Lightning
嗰啲駁線我就無玩過
睇下有無其他巴打答你

但我個人就覺得唔抵玩
成千蚊

不如儲下錢
之後換線換dap 好過
唔該巴打,下一步都係買返部DAP先
我果對用咗四五十個鐘未開哂聲。人聲算前,換咗油浸線後更有水潤感,女聲出奇哋好聽,本身諗住佢咁剛陽味嘅外表應該會以低音為主,但夠推力下低音有力有層次感,高音有超高音動圈+高音動鐵加持下,一啲都唔會濛,而且全頻動圈令聲音好舒服自然。我用hugo2,a100+ps100推佢,音場比sp1000cu大一圈,非常好聽。當然我未試過落六皮磚,可能六皮磚先可以推到100%,但我啲gear推出黎一啲都唔差,唔明上網啲人點解會負評Z1R,最多係唔岩口味,但質素絕對係高
巴打
要玩到好似你咁
有hugo2 又有a100+ps100 先有不錯表現
唔係個個負擔得起

唔夠user friendly
難怪負評不絕
好詳細!
希望煲起會更加正

不過睇完你聽感我有d 卻步...
好似用ZX300 配唔起佢咁,可能要儲錢換金磚先再諗換耳機了...
ZX300 應該推唔到
黑磚都唔夠力
唔知係唔係未煲起 隻demo 齒音仲出過我隻ex1000
依家zx300出面咩價位?
隻z1r明顯同ak啲機唔太夾
金磚都唔太夠力推好佢
要用到hugo2個啲先推到有啲嘢聽嘅話真係難怪咁多人負評啦…
畢竟hugo2 or六皮萬呢啲… 都已經唔可以講話係隨身聽了…
n3ap換咩線同埋邊到試好
鍾意聽人聲多d
所以Sony walkman 40週年咪有新嘢囉
我用金磚4.4同sp1000cu2.5,我其實覺得spk好聽啲。仲有又唔係一定要hugo嘅,墨菊都可以一戰
我用sp1000cu聽覺得隻z1r一啲都唔值呢個價… 隻solaris好聽過佢好多…
唯有講句真係唔岩我聽啦,完全冇feel
睇完幾位巴打意見,真係要試真d先諗
mysound.jp 買到。
我想知有邊d可以推得郁iphone
筆直大概1000
ie 40 pro e2000 e3000
好多時候Jpop/ACG既Hi-Res其實唔係特別好聽
先唔講係升頻升出黎定點
係mastering上面出左事既話
Hi-Res某程度上係放大左佢既缺點

唔洗可以追Hi-Res既 買CD得架啦
仲有隻實體碟比你儲
我通常買Hi-Res都係貪平
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞