[耳機撚] 討論下各大耳機店 (77)

1001 回覆
6 Like 3 Dislike
用緊3個月
個頭感覺都實淨,係個分線位成日攝住兩邊線。同埋無鐵線,有時好彈
話說我想買ath ls200,但周圍都衛番ath ls200is,係乜冇咩分別?仲有問好多都冇衛試咁,想問知唔知邊到有得試
有冇巴打試過nine1
想知中高頻表現點
7ender 冇中高頻可言
而家先出呢隻 campfire audio orion ck 會唔會太遲 個look真係幾好J
想問港島區有冇邊到有得試聽同買隻final audio design e2000 或 比較多平價如500蚊到嘅入耳式耳機? 港島區冇嘅話旺角邊頭多?
利申 咩都唔識 唔該定咁多位Ching先
想問Fiio m6好定m9好
見m6 千幾蚊幾抵玩 試過啲聲唔錯
但係見m9價錢又唔差得多 又有2.5平衡玩 聲就感覺差不多 好難揀
隻Campfire Audio Comet唔夠9個月就斷線
3K左右 有無邊隻MMCX頭係三頻平均同雜食?

用緊ZX300 同ARC11
唔係掛
雖然Comet條原裝線感覺上好雞
有冇同es4差唔多價位嘅推介?

想平衡啲 唔介意鐵bass 低音唔使好勁
最緊要音場夠闊
換線有咩推薦,入門級就ok
TTA想轉做FLAC有咩software推介?
我自己都係夾番漢聲條kinopio
有無巴打有magaosi x3?? 有無伏??
google 過好少人講 想睇下有無巴打有
有樣好緊要既野想請教各位巴打
本身有隻「灰黃鸝」
雖然啲音好岩我口味,但發現好似因為用佢而敏感
兩年黎斷斷續續都係咁,耳窩內側反反覆覆濕疹
想睇下有無巴打有其他介紹,同埋知唔知本身「灰黃鸝」用咩物料
就算買新耳機既時候都可以考慮埋呢個因素
用咩耳膠
原廠試過,Complex試過 (後者用左起碼6-7年都無事)
都一樣情況
上網睇灰黃個殼係樹脂黎
樹脂有人都會敏感
呢家諗緊 Campfire Audio Orion 好無
睇最開頭介紹耳機舖嗰度已經會搵到...
灣仔電腦城已幾間比你揀
大部份耳機都係樹脂做既,如果你長期濕疹而真係因為樹脂影響咁你可能真係要睇住耳機外殼要用其他物料黎買了,不過依加市面上都有唔少好似金屬物料外殼既耳機既,但聲你就真係試真先,始終個個口味都唔同
1670ss條原裝線,唔夠一年就氧化
如果想換線有咩推薦
德國egger樹脂?
有冇試過係個耳塞問題?
除咗嗰啲標榜醫療級防敏感嘅樹脂之外
campfire 係金屬外殼不過有油漆
油漆又係另外一種致敏源
咁真係可能得純銀 鍍鈦 個一類金屬比較難有敏感 同埋自己注意清潔啦 應該係一段時間唔透氣就會出事 保持乾爽 我家姐都係咁
Ie800用陶瓷
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞