啱啱同堆大陸狗發生咗段衝突,令我真正了解到大陸人嘅野蠻。

418 回覆
2363 Like 195 Dislike
所以跑走左淨低2老俾人打

我見佢都係戴235真心問
垃圾樓主
先講講個背景,我係16巴。沉日俾阿媽逼咗翻大陸探親(因我阿媽年初頭都要翻工,所以沉日先話翻),因為話好今日就可以番香港所以我就陪佢翻。我本身對大陸政治嘢都幾留意,對蝗都幾反感,不過唔係盲反嘅心態。宜家就講見事(我啱啱先翻到香港境內,喺火車上面打緊片文),希望各位巴絲以理性心態評理。

是咁的,我由親戚屋企翻羅湖程車歷時兩小時。咁有兩個細路(操口音不正廣東話,父母都係,有時講普通話。)開頭一個鐘車程冇乜嘢,好平靜,咁我就一路都聽著歌睇緊本Breaking Dawn。咁後面條細路就玩緊手機遊戲,好撚high咁,之後開始踢我張凳。咁俾人踢張凳梗係好撚煩啦,我頭個20分鐘都忍住,冇話佢,希望佢自己會聽。過咗25分鐘佢都唔停,我就用禮貌嘅語氣同後面堆大陸🐶講:「唔好意思啊,請問可唔可以唔好再踢張凳?」聲線等於平時同朋友傾計咁。咁佢老母都有即時叫佢地啲細路唔好踢喇,停咗10分鐘之後佢嗰兩個仆街仔又繼續踢,個老母都冇再出聲話佢地。。。

個時我已經忍撚咗好耐,程車兩個鐘有50分鐘都喺到踢9我,我心跳本來一般速度飆到勁快,因為啲怒氣谷撚住。一路忍到到站落車,我就同佢地個老竇老母用認真同request嘅態度講一句:「唔該好好咁教育好你地嗰兩個仔。」

之後佢老母第一句回我:「我夠知啦,我都有話佢地啦,你都聽到㗎。」一秒後佢地老竇出聲鬧9我:「佢地係我嘅細路啊,我點教係我嘅事,關你撚事咩!」我個下好撚火,佢個仔錯我同佢講佢唔撚道歉重鬧尻翻我轉頭,我屌咩。跟住我怒髮衝冠,好撚大聲咁對佢講:「收皮啦!屌你老母!」成車人望著我)講完我就落咗車。

跟住佢好撚火(99999%),想衝落車同我隻抽。嗰陣我阿媽阿爸重喺車上面,我阿媽就好撚緊張我保護我,死咁欄住條撚屌唔俾佢落車打我,我老竇就係咁叫佢落車。之後就落咗,條🐶就想衝過黎打柒我,我老竇老母就梗係欄住佢,同佢講:「我為我個仔講嘅說話道歉」,然後佢過唔到黎就想打我老母對我講:「屌你老母,睇過黎隻抽啊!」,我老竇就ku佢頸防止佢打我老母。我都走咗(我老竇係做地盤,都幾大力)最後我老竇俾個大陸佬刮到個頭流血。

之後有個公安黎咗,就停止咗我地嘅衝突,走之前,個老竇大聲咁對我地講句:「呢到係大陸黎,你個香港仔咁夠膽蝦我地大陸人?」 我地就冇再理佢。

我對件事嘅分析如下:
頭開始兩句,我理性咁對佢地老竇老母做勸告,理在我方。個老竇唔聽鬧尻翻我,理虧於佢方。但我問候佢老母嗰下,我實在衝動咗,較好嘅方法應該係當聽唔到,唔理佢,咁佢就會表現好似一個野蠻人咁樣。但我忍唔住講咗粗口,宜家變咗兩邊都有錯,雖然都係佢方錯多啲。令外我真正感受到大陸低教育程度份子嘅野蠻(某部分),增加我對大陸人嘅反感。

而我覺得自己好不孝,令我阿媽嚇親(我阿媽嚇得好緊要),令我老竇受傷,我想向佢地講聲對唔住同埋辛苦曬,要幫我呢個年少剛烈嘅傻仔承擔責任,多謝你地。我阿媽話我咁衝動第時做嘢會收好多苦(不過我啊媽都話佢地錯),我就認為自己本來出聲係唔錯,但粗口嗰下真係唔太好。

希望各位巴絲為我呢為入世未深嘅細路評理,我希望就呢件事反思下。

利申:我絕對反對每日150個新移民,對政府嘅親共作法都幾了解,只想表達自己嘅政治立場,別無它意。

再利申:我老竇係本土香港人, 我啊媽就係大陸人,我身分證y字頭。

心跳加速圖(測自我隻Garmin手臂):

Breaking Dawn 圖(for those who don’t know what it is):

我老竇傷勢示意圖:

上火車證明圖:

屌得好
係衝動咗,應該理性啲講嘢同行動。

已經無需要再睇
喺大陸打交要喺公安未嚟之前盡情咁打。

利申:試過,最後私下和解收場
道理係你個邊 就算講粗口又有咩問題?你講到好似講粗口就有錯咁?

言下之意 姐係全部唔講粗口既人就係好人 講粗口就係錯 係壞人?

對住啲賤種就係要大大聲屌柒佢地 樓主你唔好逼我話你戇鳩

Btw 全力支持屌柒賤種
你好柒廢 要老爸老母幫你欄住人 仲要整傷 你就得把on9口係後面屌人老母 有西用? 你老竇生你出來真係慘 廢西
創意:3分
有圖:1分
有走住嚟屌情景:2分
港中問題:1分
可憐老豆老母分:3分
10/10
我都走咗
老豆比人打都可以就咁走
抵你比人打同串
個正皮係比你老豆
你唔夠膽打柒人,要龜縮就應該繼續忍,好好幻想下點打柒個細路就算
而唔係又要嘈又唔敢郁手,結果連累自己屋企人
俾著我就打柒佢全家
你幾多歲
男人老狗縮喺老豆老母後面由佢地俾人打
今日唔出手養多你十年都係一樣結果
你老豆有你呢個仔實係喊出黎,又要嘈又要走去後面,抵比大陸狗睇你唔起
樓主咁冇用,屌完人就拍拍囉柚走左,連累屋企人
正廢柴 咁怕事就咪出口 出得口就預左打 要個老豆老母出唻俾大陸佬屌打 垃圾唔死都冇撚用
屌人老母個時吾諗后果

老豆比人打個時就諗后果吾幫拖

孝順仔
辛辛苦苦做地盤養個仆街仔 點知冇撚用
係上面唔識人真係唔好打交
係大陸唔洗講唔好意思 直接開佢個細路波
佢地通常會即時收皮或者屌你鬧佢個仔
你就有爺生冇乸教咁屌佢祖宗十八代你唔教我幫你老母教埋你就得 一開波你太有禮貌已經輸左
99999%
我得出結論係:一係唔屌條大陸狗,自己忍。
要打,就打撚到佢全家仆街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞