啱啱同堆大陸狗發生咗段衝突,令我真正了解到大陸人嘅野蠻。

418 回覆
2363 Like 195 Dislike
最後呢? 最後你屌完人老母就縮 走住嚟屌 搵老豆老母幫你頂
唔知你幾大
不過我就算唔夠打都好似癲狗咁打鳩佢
係內地犯事有錢大晒
驚佢老鼠
靠凶狠姐
巴打 大陸人100個99個都係仆街唔講道理 所以先叫畜牲
你咩身型 咁做咩唔開佢波 係大陸打人好小事啦 坐一陣落番黎
長文但麻煩你睇曬佢

好明顯你係發覺咗大陸人根本唔會認你做同胞,你先轉頭彈入黎認做香港人罵大陸狗,但你而家仲未真正選擇過自己個身份

如果你選擇做香港人,你應該係答你阿媽雖然大陸落黎,但你係受香港教育大,身份認同咪係香港人囉,而唔係少少挑撥都都受唔住亂咁駁,拉到全香港都係大陸人,但你標題又罵大陸人,咪即係罵埋自己?連d日日比人歧視的印巴人後代都意志堅定過你啦,你係咩人係自己決定,唔係人地強加比你

你香港歷史知識究竟睇咩學返黎?錯到離曬譜,廣義上香港原居民係宋朝落黎,即係900幾年前落黎,唔係乜野二戰時期

無記錯客家人水上人都早過英治(即係早過清朝)落黎,但香港最多增長人口的時期係來自大陸文革時代難民潮,因飢荒與批鬥來港,二戰內戰都有難民,但唔係移民全盛時期。

香港人身份建立基本上係由英國殖民地時代開始,然後就係小學常識書咁寫一步一步建立到個地位,所以香港同大陸有區隔,自己wiki啦

你諗清楚自己想做大陸人定香港人先,做香港人不過係名上好過大陸人少少架咋,之後係無咁多好日子過,中共唔會放過我地,係要受苦受難架。人地罵你就彈去另外一邊,你咁樣最後只會兩面不是人
都唔知你做緊乜鳩
英雄莫問出處
不過連少少香港歷史都唔識 仲走出嚟拋錯書包 樓豬根本柒到冇譜
好,多謝你嘅教導,我認自己冇了解香港歷史就衝出黎柒。我老母係唔係大陸人我冇得揀,但呢吓我揀自己做香港人,我寫呢篇文其實唔係想搏認同感,而係想學習下做人姐。要屌我柒覺得歡迎,只要係啱嘅我會誠心接受。多謝你巴打。
好,多謝你嘅教導,我認自己冇了解香港歷史就衝出黎柒。我老母係唔係大陸人我冇得揀,但呢吓我揀自己做香港人,我寫呢篇文其實唔係想搏認同感,而係想學習下做人姐。要屌我柒覺得歡迎,只要係啱嘅我會誠心接受。多謝你巴打。

收皮啦你, 唔撚歡迎你隻支那種, 唔好認親認戚
樓主爆果句粗無咩意義,純挑釁,自己又無把握還拖,我遇過幾次差唔多情況(細路曳父母唔教仲要眼神/講嘢凶狠),通常以下回應都可以令人收眼神/收口,就算唔得都可以自己全身而退:

"係呀,唔好教囉,反正第時又唔係我受,拜拜"
你有無親口同嗲地媽咪講對唔住先?
呢個情況作為一個男人點都要出手啦下話
自己撩起件事之後就走住黎屌
望住自己老母比人鬧老豆比人打都唔出手?
你係咪男人黎?
本身真係想屌你不孝
不過見你16歲就算
經一事長一智
比d𡃁仔踢下櫈背其實好撚小事
你都忍唔撚到
反而老豆老母為左你比人恰到上心口你就成隻龜咁企埋一邊
做男人唔係咁架
直接幫佢教仔喇
直接同個細路講唔好再踢
細路正路應該好驚俾外人話 講佢一兩句已經會記好耐
佢鬧返你關你咩事你咪話「咩叫家教 就係叫你喺屋企教好個仔先帶佢出街唔好麻煩人地 你唔教好佢拎出街就等街外人幫你教」
冇家教嘅細路真係唔屌唔得
而家喺街好少見到識教仔嘅父母
16就算啦
大把人幾十歲人都剩係識龜縮怕事

好好反省 學下老竇
等第日做一個可以自己解決呢d 事既人
屌我咪講撚咗囉 睇清楚啦
我都試過類似情形 個陣係搭緊高鐵
大陸人係咪真係咁唔識教仔
屌得人老母就預咗人地還口or還手
承受唔到後果就on9默默啞忍
收皮啦廢閪
係有料既就打柒佢
係到屌人老母又要驚
又要老豆幫拖
廢物
應該咁講,成件事你唔係錯,只係處理得柒。你串人唔識教仔係人聽到都火,唔關大唔大陸人事,我咁肯定係香港d怪獸家長俾你咁講都會有理冇理同你屌左先。
大陸人係低文化,千萬唔好起衝突,受傷唔抵
你全件事做得最差係乜野

就係你唔打獲佢 / 唔夠打

道理係同人講嘅 唔係同野獸講

規距係同會遵守嘅人講 由一開始已經唔諗住守規嘅人講嚟做乜

你咁理性又點 人地獸性嚟 無野同你講

除咗拳頭唔識講第二 d

聽日開始做 gym 揀種拳練習

保護自己 保護你身邊嘅人

人不犯你你唔好犯人

但人若犯你 你要有本事雙倍奉還
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞