啱啱同堆大陸狗發生咗段衝突,令我真正了解到大陸人嘅野蠻。

418 回覆
2363 Like 195 Dislike
先講講個背景,我係16巴。沉日俾阿媽逼咗翻大陸探親(因我阿媽年初頭都要翻工,所以沉日先話翻),因為話好今日就可以番香港所以我就陪佢翻。我本身對大陸政治嘢都幾留意,對蝗都幾反感,不過唔係盲反嘅心態。宜家就講見事(我啱啱先翻到香港境內,喺火車上面打緊片文),希望各位巴絲以理性心態評理。

是咁的,我由親戚屋企翻羅湖程車歷時兩小時。咁有兩個細路(操口音不正廣東話,父母都係,有時講普通話。)開頭一個鐘車程冇乜嘢,好平靜,咁我就一路都聽著歌睇緊本Breaking Dawn。咁後面條細路就玩緊手機遊戲,好撚high咁,之後開始踢我張凳。咁俾人踢張凳梗係好撚煩啦,我頭個20分鐘都忍住,冇話佢,希望佢自己會聽。過咗25分鐘佢都唔停,我就用禮貌嘅語氣同後面堆大陸🐶講:「唔好意思啊,請問可唔可以唔好再踢張凳?」聲線等於平時同朋友傾計咁。咁佢老母都有即時叫佢地啲細路唔好踢喇,停咗10分鐘之後佢嗰兩個仆街仔又繼續踢,個老母都冇再出聲話佢地。。。

個時我已經忍撚咗好耐,程車兩個鐘有50分鐘都喺到踢9我,我心跳本來一般速度飆到勁快,因為啲怒氣谷撚住。一路忍到到站落車,我就同佢地個老竇老母用認真同request嘅態度講一句:「唔該好好咁教育好你地嗰兩個仔。」

之後佢老母第一句回我:「我夠知啦,我都有話佢地啦,你都聽到㗎。」一秒後佢地老竇出聲鬧9我:「佢地係我嘅細路啊,我點教係我嘅事,關你撚事咩!」我個下好撚火,佢個仔錯我同佢講佢唔撚道歉重鬧尻翻我轉頭,我屌咩。跟住我怒髮衝冠,好撚大聲咁對佢講:「收皮啦!屌你老母!」成車人望著我)講完我就落咗車。

跟住佢好撚火(99999%),想衝落車同我隻抽。嗰陣我阿媽阿爸重喺車上面,我阿媽就好撚緊張我保護我,死咁欄住條撚屌唔俾佢落車打我,我老竇就係咁叫佢落車。之後就落咗,條🐶就想衝過黎打柒我,我老竇老母就梗係欄住佢,同佢講:「我為我個仔講嘅說話道歉」,然後佢過唔到黎就想打我老母對我講:「屌你老母,睇過黎隻抽啊!」,我老竇就ku佢頸防止佢打我老母。我都走咗(我老竇係做地盤,都幾大力)最後我老竇俾個大陸佬刮到個頭流血。

之後有個公安黎咗,就停止咗我地嘅衝突,走之前,個老竇大聲咁對我地講句:「呢到係大陸黎,你個香港仔咁夠膽蝦我地大陸人?」 我地就冇再理佢。

我對件事嘅分析如下:
頭開始兩句,我理性咁對佢地老竇老母做勸告,理在我方。個老竇唔聽鬧尻翻我,理虧於佢方。但我問候佢老母嗰下,我實在衝動咗,較好嘅方法應該係當聽唔到,唔理佢,咁佢就會表現好似一個野蠻人咁樣。但我忍唔住講咗粗口,宜家變咗兩邊都有錯,雖然都係佢方錯多啲。令外我真正感受到大陸低教育程度份子嘅野蠻(某部分),增加我對大陸人嘅反感。

而我覺得自己好不孝,令我阿媽嚇親(我阿媽嚇得好緊要),令我老竇受傷,我想向佢地講聲對唔住同埋辛苦曬,要幫我呢個年少剛烈嘅傻仔承擔責任,多謝你地。我阿媽話我咁衝動第時做嘢會收好多苦(不過我啊媽都話佢地錯),我就認為自己本來出聲係唔錯,但粗口嗰下真係唔太好。

希望各位巴絲為我呢為入世未深嘅細路評理,我希望就呢件事反思下。

利申:我絕對反對每日150個新移民,對政府嘅親共作法都幾了解,只想表達自己嘅政治立場,別無它意。

再利申:我老竇係本土香港人, 我啊媽就係大陸人,我身分證y字頭。

心跳加速圖(測自我隻Garmin手臂):

Breaking Dawn 圖(for those who don’t know what it is):

我老竇傷勢示意圖:

上火車證明圖:

屌得好
係衝動咗,應該理性啲講嘢同行動。
我覺得你諗住攞返個尾彩叫人好好教育個仔嗰下多左

明明本身已經忍左成程車 都已經落車

何必幫人教仔
我都有咁捻過,但係嗰下真係好嬲,唔係好控制到自己
垃圾,開佢波啦,仲要老豆幫拖?
唔係話唔信你
但你呢幾張圖我都可以寫第個故出黎咁囉
如果我作故仔嘅,天打雷劈,我死無全屍
我老竇老母欄住咗,佢開唔到我波
以家d 00後真係垃圾黎 老豆幫你出頭比人打淨係識上連登開post發洩😂
負評係我比, 你龜縮都打咁多字演譯心路歷程, 你老豆先係真男人
係男人就企出嚟啦,掉低得自己老豆同人嘈
又貼心跳又貼書都唔貼大陸佬個樣
屌得差又唔夠打
如果我開咗佢波,我宜家唔會坐到喺到打文,而係喺公安室到尻坐了
道理o係你度, 拳頭o係人地度
大陸始終係原始社會, 講道理行唔通

睇完個post, 應該好多人都想咁做
碌鳩20CM都冇撚用啦
正垃圾, 淨係講屌你老母有撚用
我有翻埋去阻止佢地,唔係冇出手,只係諗到之後件事可能發展到嘅嚴重性冇認真出手,而我老竇係出於保護我而出手,唔係為打而打
我心裡面幻想咗十萬次
放心啦,佢老豆唔撚教遲早有人幫佢教
要打係一定打得贏,但都要思前想後,有公安喺到打交手尾好長
忍一時風平浪靜
香港人係大陸犯案唔會得到公平審訊
留意我屌你既內容
內容係你反屌人果陣淨係講句收皮啦,屌你老母.
而冇講返成件事出黎,做成只有你知既事實而對家唔知引發唔到佢既羞恥心
繼而變成對方以為你仲念念不忘第一次既說教,而不知第二次事實既發生.
言語能力有問題就唔好亂咁屌人老母先啦

雖然你講完佢都可能係咁,但亦都有可能佢會知到真係佢個仔衰而屌鳩個仔既可能性

但照你咁玩法,就一定冇佢屌鳩佢個仔既可能性囉
同野蠻人講理性
除非嫌命長
你都真係幾柒,唔係你老豆夠勇你老母比人打左十世仲冇仇報
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞