屋企件廢青係想點

540 回覆
1136 Like 66 Dislike
單親家庭
件廢青細個讀唔成書(DSE 10分)老母洗咗幾十萬供佢去外國讀書 讀咗幾年都畢唔到業

之後留喺屋企做咗幾年廢青 而家27歲 日日打機得閒返PT
啲錢全部放曬去課金 月尾無錢就扮可憐問我借(我細佢7年 仲讀緊U)

個人一啲同情心都無 屋企細 早幾年我哋同一間房 我嗰陣考DSE 佢晚晚打機大叫嘈住我瞓覺 叫佢都唔會收聲
阿媽廿年嚟日日返工無放過假 啲錢攞曬嚟供我哋讀書+租樓 無儲過錢 佢浪費曬啲錢畢唔到業 一句對唔住都冇
呢半年媽咪身體開始差 迫佢搵全職做(我都自己交緊學費)
佢死都唔肯 同佢正經嘢 一句聲都唔出 繼續打機
日日喺房開大冷氣 沖涼沖九個字 家務乜都唔做
我同阿媽唔比錢佢 佢就講大話呃阿婆錢(阿婆80幾歲)
早幾年會問屋企人攞錢去旅行/買衫/買電腦

份人0志氣0尊嚴
最近我比佢開始控制唔到自己 我喊住求佢唔好再咁 佢照舊無反應 之後我忍唔住開始有啲言語攻擊 搵水淋佢 佢都無反應 只會鎖門

據我所知 佢喺出面對朋友幾好

有冇人知佢係咩事 佢粒聲唔出唔知佢咩事 點先幫到佢重投社會 定無得救 由佢自生自滅
我諗只要你間屋cut電佢就玩完
暸解過去,內心既恐懼,陰影,不安,多陪伴,多稱讚,少甚至不責罵,欲速則不達

隱青七年比你既簡潔而有力建議
送佢去KK園讀書
阿媽都幾寵佢 唔會做到咁絕情
樓主著緊佢嘅原因係咩
因為屋企有曬佢生活所有需要

一日唔打破呢個規律佢都唔會變
玩埋自己
唔信現實有呢種人
咁你會出街返工返學既

佢唔洗出街一定係最傷最絕望
你講得呢句 基本上你得自己走呢條路
唔好幻想佢會改
因為你呀媽會永遠幫佢執手尾
我有問過佢咩事 佢完全唔講
我知佢唔開心 我哋童年好坎坷 細個無人理比阿爸毒打
喺學校比人欺凌 其實我都係
我都好攰有情緒 控制唔到自己鬧佢
係 其實我好絕望
佢哋都唔出街你緊係遇唔到
踢佢出屋企算啦冇得救
有咩好絕望
又唔關你事
自己搬出黎住
由得佢自生自滅
人地呀哥又會約朋友出街食飯去旅行,邊忽係隱青呀
係度扮晒過來人咁,收皮啦
樓豬踢你呀哥出門口就差唔多
其實個個都有自己故仔,大把人都好慘

事實係過左去既野就已經過左去

27歲始終都係一個成年人,諗唔諗得通或者點樣move on 真係好睇佢自己造化

而你只不過係用另一種欺凌形式逼佢,無咩意思

更加令佢受挫,去諗連你都咁對佢

可能佢曾經靜雞雞自己匿埋喊唔比你地知都未定
其實佢自己都放棄左自己
真係要等佢自己諗通
問題係我阿媽一定唔會放棄佢
我第日都要take care阿媽
你阿哥可能正正是妒忌樓主你。
我成日都諗 係唔係要我同阿媽是但一個死咗佢先識諗
你只係包呀媽食同住咪得
唔好理條友
一日有人養佢 佢都唔會離開自己世界
你咪再比錢佢
我無嘢值得被妒忌 阿媽錫佢多過錫我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞