男人同我入黎,香港地結婚真係好昂貴㗎

781 回覆
2794 Like 61 Dislike
結婚戒呢? 用返呢隻返求婚咪得
有嘅,唔多囉
其實個女仔好的話,外父外母多數都唔過份嘅
得唔得架
酒席真係要睇人數
10圍同50圍個sum差咁遠

俾我會睇埋per head個價
1. 一隻求婚戒指 10k up,你有冇錢?
有, 但買果隻得80份, $2萬左右, 一齊揀既, 但應承過一定會買番一卡俾佢

2. 一輯靚靚婚紗相 10k up,你有冇錢?
有, 但影左$1萬左右, 自己識執相, 識搵Printer公司印

3. 一場夠體面嘅婚禮 500k up,你有冇錢?

婚禮, 用左$25萬左右, 所有野自己book, photographer, 婚紗, etc 自己搵
車隊, 去 carousell 大把 freelance 司機, 唔貴, $4000 = 花車, 28座van, 連路費
無Wedding planner, 自己plan, mc搵朋友

4. 樓 4m up,你有冇錢?
無, 同屋企住, 儲住錢先

5. 一次甜到蛀牙嘅度蜜月 50k up,你有冇錢?
未去, 想去歐洲, 遲d先去, 等無咁凍先, AA制

6. 生小朋友 $?error
會, 2-3年後先
求婚戒一卡都要5萬up
2萬一隻戒指都肯嫁 一定唔係港女
係香港做女人係值錢啲
篇嘢漏咗樣嘢 就係連登仔連女都無 結乜撚嘢婚啊
plan得幾好
我地有個Excel mark底, 除左男方一定要送俾女方既野之外, 其他全部 AA
我的確係咁
50圍真係太癡線 真係三狗唔識七都請黎
我男家又唔係好多親戚係香港,又唔想請埋d無謂人
所以10/12圍,百令個人對我黎講乜都夠
男人慘過做狗
我覺得除左求婚戒指同禮金過大禮
共餘都可以AA
嘩, 你粒石得果一萬.... 上次呀rachel呀佢男朋友送左粒20k嫁... 呀peter呢, 對而dept果個呀, 都送25k啦... 你男朋友送果粒好似唔多夠誠意wo
1. 鑽戒要1卡的話而家要50-60k
2. Pre wedding shot 係外地影起碼30-40k
3. 酒席:1 圍約10k 自己睇餸食飯啦
4. 住:同父母住可以慳好多享受人生。一定要搬出黎住就另計
同女朋友共識咩都唔搞,買隻介指
去次旅行就算

利申,年入過百萬
純粹係覺得on9 搞咁多野
我拎去買樓唔好
呢d真係做撚壞規矩, 不過你有錢無計啦
仔都共識左唔生,香港搞到咁
又未必有能力移民
50圍多數係屋企人D朋友

本身我都諗住10圍搵個好少少地方算,點知屋企人又搵朋友,自己又有朋友,搞下搞下都頂唔順要擺15圍
結婚戒 求撚奇啦, 反正日日粗帶
係,所以我玩吓d十幾廿歲既女,再唔係得閒叫吓雞,幾寫意
所以我每期六合彩都買
呢個真
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞