男人同我入黎,香港地結婚真係好昂貴㗎

781 回覆
2794 Like 61 Dislike
由準備結婚開始開始,細嘅都唔講喇,幾個必要步驟都可以將個荷包變空

1. 一隻求婚戒指 10k up,你有冇錢?

如果有,唔該你提前量度戒指要幾大(唔覺意咁),儲錢,揀一間高級少少嘅餐廳,黎一場驚天地,泣隔離嘅求婚。

2. 一輯靚靚婚紗相 10k up,你有冇錢

如果有,西裝皮鞋婚紗頭飾呢啲唔該你執靚仔啲。

3. 一場夠體面嘅婚禮 500k up,你有冇錢?

如果有,唔該你首先搵下本黃曆擇個良辰吉日。再諗下婚禮咩形式(酒店?沙灘?教堂?集體?二人?)。禮服、囍糖、囍字、禮炮、利是、蛋糕、車隊,排場幾大?
有冇車隊?一圍幾錢?請婚禮策劃師?你啲舊同學請幾多?...

4. 樓 4m up,你有冇錢?

如果有,首期邊個比?借到幾多?寫邊個嗰名?裝修風格?周圍資源配套?...

5. 一次甜到蛀牙嘅度蜜月 50k up,你有冇錢?

如果有,地點揀咗未?亞洲?歐洲定非洲呀?咩話?要北極光?

仲有呀,你識唔識plan行程?坐咩車?食咩?有冇旅途小驚喜?小浪漫?bb,我要小確幸

6. 生小朋友 $?error

如果咁都有,生出黎邊個照顧?老竇老母?世伯伯母?定工人姐姐?母嬰裝備係咪傳說級?奶粉?人奶?

好多嘢煩呀
下世做女啦,講
有冇人都面對過
有時真係諗都唔敢諗
辛苦晒巴打打咁大篇嘢警世
10K prewed?你無撚野吧
你話灰唔灰
所以而家好多男人都睇錢搵另一半
睇少d 內容農場啦,睇壞你啊
無敵軟飯王
唔係。起碼要條女養得起自己先

幾時先有女朋友
ageer
今年準備婚禮都洗左50萬
前提
你啲價錢錯晒喎
恭喜巴打,支持你
女人出返去啦
中愛滋一世好快玩完
係 好同意樓主 所以唔打算結婚
結婚123456都冇用錢
只用左80k買對婚戒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞