男人同我入黎,香港地結婚真係好昂貴㗎

781 回覆
2794 Like 61 Dislike
我地連過大禮都係封利是算數,cls又椰子又餅買埋d唔等洗野不如俾錢你自己鐘意買乜都好好過啦
有啲誇張咗播
Pre wedding 影10k ?
有無諗過其實你俾人呃?

平有平結貴有貴結
不過我都明香港地好多人唔識睇餸食飯
人地點做自己就照跟
無以上套餐唔嫁俾你既話只怪你圈子內都係拜金女
都唔明點解啲人咁鍾意網上鳩噏
見到都頭痛
On9 搞咁多野為乜?做俾人睇?
一睇就知得啖笑, 難得有人認真回
本地有返d質素既10k都唔易搵啦
其實你有無諗過你係無女朋友?
1, 唔需要求婚戒指 ($0)
2, 女友有牙力同外母傾好幾萬蚊禮金 (30-80K)
3, 影相影本地, 揀間普通&正常攝影公司 (7k - 12k)
4, 擺間好食既酒樓, 唔請planner, 簡單佈置 (6k-8k/table 全包)
5, 結婚戒指買靚啲但唔一定需要有石 (20-30K)
6, 事先去註冊處註冊, 當晚唔使請律師 (1K)
(當然可以唔擺酒就唔擺啦)
7, 蜜月旅行豐儉由人, 揾啱人去邊都可以好開心既 (5-10K)

我地都無買求婚戒指
酒席同你差唔多而且係好食既~(酒樓)
影相自費係本地, 酒席送多一次 (重點: 無買相簿, 拎左相自己拎去整相簿)

其實有去格下價就知根本好多野唔需要咁貴(質素唔係特別好)
如果要買名氣, 淨係想威咁無問題既, 你有錢咪得囉
戒指10k???? 咪玩啦
收番幾多先? 女既無出錢架咩?
求婚點做到
1+2+5 100k搞掂,唔算太大數目
3 唔擺太誇基本上收得返
6 無錢唔好學人生仔 真係害人害己 為咩

講到尾淨返4 為奴為馬為層樓係大部份85後嘅悲歌(有父幹除外)
樓主講既係最慳皮最寒酸果種吧?
我都分享下,我今年結婚
1)戒指50k左右,食飯加花2k左右
2)去左日本影,埋單總數30k左右
3)酒店lunch, Min charge 150k
4) 住屋企的,但裝修費應該都又要夾100k
5) 未定,應該都係歐洲
6) 未諗生唔生

清袋再清袋,ps 影相真係食水深
窮人唔好生仔
酒席就收得番,其他收唔番
女仔搵得唔多,又要還grand loan, 儲唔到錢
雙方家長想攪但無錢,尊重佢地,我地都無法
講過笑話俾你聽
早排發夢見到個朋友同我講,佢之前join 左台灣公司個d $10000 package 影pre wedding, 點之搞到差唔多三皮埋單⋯⋯
其中一個加錢option 係 佢地係影完相之後個日去揀相,點之d相唔係順住影相次序去睇 ( 總之個幾百張相次序亂哂要揀返40張曬 想搵返同一個位影個幾張相去比較都難) ,要加差唔多成千蚊先可以將d相順返次序去揀 之後我就笑醒左了
對戒 10k 仲有可能, 求婚個隻難d喎
0. 結婚首先要有女朋友,你有冇女朋友?

戒指點只10K 呀
呢啲小問題
最貴真係個婚禮
又貴又無用
下70K? cutting 同clarity點?
我都夢見過個朋友都係咁 話個攝影師係台灣攝影界幾勁幾勁 ,搵佢影已經要加錢,之後揀相時話說幫你影多左好多,比你睇埋。女方見到張張都好靚話要哂 見到朋友個銀包變左ATM 就醒左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞