男人同我入黎,香港地結婚真係好昂貴㗎

781 回覆
2794 Like 61 Dislike
婚戒條女講到明話要chanel,睇左3萬幾一隻
咁已經算平
都未計求婚,100k都驚唔夠比
影相真心唔知價
但聽人幾年前講,請個影相佬去歐洲影一個禮拜埋單洗左100k
其實而家淨計擺酒嗰部分會蝕錢咩?我聽人話蝕錢嗰d係將婚紗相同蜜月旅行嗰d都計埋落去
擺酒樓都ok
擺酒店蝕硬
其實點解要搞pre wedding 呢?
CHANEL 未試過 唔知
不過有幾隻大牌子D婚戒帶上手勁唔舒服
酒店識人7~8折
根本冇得輸
上年結婚,我地喺酒店裡面既酒樓擺咗20圍,9千蚊一圍。幾皮禮金俾我媽,我爸買返差唔多錢既金器俾我。prewedding搵咗香港開既韓式studio影一萬到,影出黎個個讚靚,再平啲可以返大陸影。去台灣影好 娘到好似30年前咁但係又收你兩三皮嘢。big day photog唔使2萬。求婚戒指0.5卡 F color VS2 3ex non,唔大粒石但係好閃,搵朋友買一萬五。鉑金結婚戒指周SS買唔使4千。蜜月旅行機票用asia miles換免費。唔計蜜月同求婚戒指我老公出咗30幾萬。人情收返30萬,朋友基本上人人都俾1000或者以上。有啲親戚俾咗好多好多人情我地。另外仲有一大堆金器俾我
過來人比條數大家參考:

2018年:
婚戒💍de beers :5萬
婚沙相(韓國影連旅行幾日):3萬
結婚戒指(最平既六福):0.6萬
Big day package (化裝,攝影,衫)1.6萬
出門酒店2日(海景):0.6萬
酒店中菜最貴既set (min charge ) : 3萬 (兩家人食飯only有間獨立房)
渡蜜月韓國:3萬
租車: 0.5萬
禮金:10萬
林審野:1萬
Total:
唔計禮金都去左20萬左右
如果你係絲打,你一定會後悔。新年嗰陣啲濕9親戚會問你同你呀媽你隻求婚鑽戒喺邊度,你呀媽又會問你。啲朋友又會比較。
久而久之俾人講多兩講你就知味道
你為自己而活,定為你D親戚而活?
淺水灣嗰間係無廚房,要叫到會既。我去過一次真係
好彩無食到有腸胃炎
其實獨立支出單獨黎黎,最貴真係求婚戒指
為自己而活直頭婚都唔洗結
應該係2017
終於記得點解自己無賺蝕呢樣計過…
講明唔收人情,而係請幫手朋友食飯
埋單無記錯都要補萬幾,大家開心
我隻求婚戒指15K咋 睇下你條女肯唔肯妥協囉。我老公俾晒搞結婚啲錢都無謂要佢再俾多幾皮嘢買粒石。寧願買樓之後再叫佢買粒2卡既俾我
當你條女有家姐細妹而又結左婚,所有野都變得唔簡單
呢啲講大家bargaining power
你覺得你定你條女恨嫁啲
結婚呢樣野係豐儉由人,最低消費$305蚊,加多套新裙新西裝、一對刻名戎指5k一定得。男人自願求婚步入墳墓既呢一份心意,已經勝萬金。

入境處網站:
親 身前 往 指 定 的 婚 姻 登 記 處 / 辦 事 處 遞 交 通 知 書 。 屆 時 並 須 出 示 擬 結 婚 雙 方 的 香 港 身 份 證 , 旅 行 證 件 或 其 他 身 分 證 明 文 件 。 費 用 為 港 幣 3 0 5 元 。
💍de beers 5萬 有無80份?
睇左頭幾版 發現
其實真係睇你另一半點同你慳⋯
計劃出年結婚
因為同條仔都唔鍾意social+四大長老話可以唔擺酒

所以⋯
禮金 3萬
求婚戒指 2萬到 70份
(因為我隻手細 戴一卡真係好核突
對介 2-3萬
簽紙 幾舊

(婚紗相同honeymoon就遲下先
1)我買隻90份都35k
2)去台灣影,機票住宿20k
3)我人情cover到酒樓條數, 大約17k
過大禮,禮金,利是,餅卡等等都差唔多100k
4)外母有兩間屋,我同老婆住一間。算解決左
5)去左北歐,兩個人支出共70k
6)同老婆傾過唔生住,遲左過幾年移民先再考慮

過來人身分,金錢是小,自由是大
結左婚成個生活習慣唔同晒
冇阿媽俾你洗,乜都自己做晒
冇乜機會睇甜片/打j
打機時間少左等等
由準備結婚開始開始,細嘅都唔講喇,幾個必要步驟都可以將個荷包變空

1. 一隻求婚戒指 10k up,你有冇錢?

如果有,唔該你提前量度戒指要幾大(唔覺意咁),儲錢,揀一間高級少少嘅餐廳,黎一場驚天地,泣隔離嘅求婚。

2. 一輯靚靚婚紗相 10k up,你有冇錢

如果有,西裝皮鞋婚紗頭飾呢啲唔該你執靚仔啲。

3. 一場夠體面嘅婚禮 500k up,你有冇錢?

如果有,唔該你首先搵下本黃曆擇個良辰吉日。再諗下婚禮咩形式(酒店?沙灘?教堂?集體?二人?)。禮服、囍糖、囍字、禮炮、利是、蛋糕、車隊,排場幾大?
有冇車隊?一圍幾錢?請婚禮策劃師?你啲舊同學請幾多?...

4. 樓 4m up,你有冇錢?

如果有,首期邊個比?借到幾多?寫邊個嗰名?裝修風格?周圍資源配套?...

5. 一次甜到蛀牙嘅度蜜月 50k up,你有冇錢?

如果有,地點揀咗未?亞洲?歐洲定非洲呀?咩話?要北極光?

仲有呀,你識唔識plan行程?坐咩車?食咩?有冇旅途小驚喜?小浪漫?bb,我要小確幸

6. 生小朋友 $?error

如果咁都有,生出黎邊個照顧?老竇老母?世伯伯母?定工人姐姐?母嬰裝備係咪傳說級?奶粉?人奶?

好多嘢煩呀
1)我買隻90份都35k
2)去台灣影,機票住宿20k
3)我人情cover到酒樓條數, 大約170k
過大禮,禮金,利是,餅卡等等都差唔多100k
4)外母有兩間屋,我同老婆住一間。算解決左
5)去左北歐,兩個人支出共70k
6)同老婆傾過唔生住,遲左過幾年移民先再考慮

過來人身分,金錢是小,自由是大
結左婚成個生活習慣唔同晒
冇阿媽俾你洗,乜都自己做晒
冇乜機會睇甜片/打j
打機時間少左等等
有能力先會咁做姐。 無能力咪500蚊簽個名再擺兩圍自家親戚算囉。 住公屋 唔生B. 咩都唔搞。 肯就結 唔肯就拖住先囉。
到有能力先補嘗都未遲啦。 你估我唔想半島擺一百幾十圍威一威咩。
四季大ballroom,唔理你擺幾多圍要比minimum charge 700k
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞