男人同我入黎,香港地結婚真係好昂貴㗎

781 回覆
2794 Like 61 Dislike
結論窮人唔好結婚
月經post
老婆係私家醫院做,免住院費,熟人醫生開刀平好多,奶粉有贊助,同埋佢打算喂人奶
但佢諗住生完做full time mother
唔生唔通比大陸人生?
夢中的婚禮
巴打養老婆仔女加油
De Beers 而家賣埋人造鑽, 800美仔/卡, 樓主10K up budget都夠晒有突, 如果佢未婚妻唔介意的話
On9 , 淨係 《2. 影一輯婚紗相》 都要$20k up la
$10k 個d台灣公司呃尻你落疊再慢慢加錢,除時耳仔軟加下加下$30k 埋單⋯⋯
我好簡單
有介子就夠
其他一概唔洗
唉 無錢
所以呢?
你生幾多先夠十幾億大陸蝗打呀
做咩要生一件玩自己
大家mark低
唔洗呃你落疊,已經要30k up....

利申:搵緊影婚紗相
恭喜恭喜
真係有錢嘅話女友通常唔會計咁多雞毛蒜皮數,倒貼都得 ,所以男人最緊要都係揾錢
你都要諗,簽張紙都肯,即係話將來面對再多dilemma都願意陪伴,反之
我搵香港公司,明碼實價 全包就算
唔駛煩俾佢地不停sell 加錢
睇撚咗咁多頁終於有人講人話
搵到個瞓喺到要你養 一蚊都唔俾嘅女朋友 真係恭喜晒 唯有話一個願打一個願捱
我歐洲影連化妝加段片都係19K
BIG DAY果日個攝影連埋成長片加早拍夜播又係19K 早拍晚播10分鐘搞到全世界喊哂咁

30K真係好撚貴
咁你結唔結啊
除咗戒指同禮金 女人唔肯分擔就唔好結囉

點解男人就無 bargaining power ?
考慮
戒指 婚紗相 honeymoon 完全唔係問題
加埋都係大約100k 起碼負擔到

酒我堅持唔擺 兩家人食餐飯就夠
不過就算要搞 都唔需要500k up 太誇張啦
當你萬五蚊一圍 搞廿圍 計哂其他林林總總 扣返人情
絕對唔需要500k up
反而要煩既係禮金 特別係啲麻煩外母

樓我自認廢柴一個人無本事買唔起 兩個人一齊儲首期再一齊供囉
生小朋友就咪搞啦 一諗起佢第時要同班蝗蟲仔一齊讀書盞累左佢
同老婆幾年前結婚,所有野skip曬,蜜月去杭州,同屋企人係酒店中餐食餐飯,影樓影輯普通婚紗照(老婆自己淘婚紗200蚊有找),扣埋人情夾埋洗左around50k,所有saving all in買樓
好聰明 值得參考,book marked
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞