男人同我入黎,香港地結婚真係好昂貴㗎

781 回覆
2794 Like 61 Dislike
CLUB ONE 唔介意d野唔好食 多數有得執
以我咁多次去飲既經驗,d野食夠熱已經好好
唔計樓,

求婚戒我買左35K
相25K
BID DAY當日, 租咩呀, 食咩呀, 飲咩呀, 等等, 500K

做男人真係ON8+1
淺水灣個間又係衰唔夠熱

始終唔想曬錢食普通野,我都寧願畀貴去好餐廳搞,酒水自己搵朋友訂。
賺蝕都無計,應該單計人情係蝕的,但至少無人屌唔好食,反而話諗唔到咁好食
呢樣已經減少未來N年親友得閒爆一兩句「你餐飯酒水飯菜唔掂」
係超貴
而且越遲結婚越貴
今年9月結婚
求婚介子 3X K
結婚介子 未買
pre-wedding 2次 total 50K
譽宴星海 擺酒 2X圍 + 化妝 + 攝影 + 兄弟姊妹老爺奶奶衫 + decoration 300K
honeymoon ~50K
月入45K 無儲蓄一樣結到婚

因為基本上所有支出唔會要你一次過比..提早一年幾book定..分散黎比訂金
基本上香港結婚唔難..只係難在你攞唔到一筆錢首期
淺水灣嗰間唔係即場整,係第二度運過黎
我擺康怡嗰間有廚房,所以d野都ok

酒水我地兩公婆都有少少要求,真係試過晒先搵人訂

老實講去過幾次酒店飲,d野真係唔掂
所以正正常常中菜就算
我又分享下
1. 一隻求婚戒指 10k up,你有冇錢?
幾年前40k, 唔洗一卡, 老婆無乜要求
2. 一輯靚靚婚紗相 10k up,你有冇錢?
幾年前喺台灣影NT$10000咋, 仲送兩晚宿
3. 一場夠體面嘅婚禮 500k up,你有冇錢?
無擺酒, 亦唔想擺, 雙方都同意旅行結婚, 請埋家人around 120k
4. 樓 4m up,你有冇錢?
結婚前買咗, 結婚後再買, 不過供得有啲吃力 (無父幹無母幹, 全是我倆死慳死抵儲的)
5. 一次甜到蛀牙嘅度蜜月 50k up,你有冇錢?
日本十多日, 都係洗咗25k到
6. 生小朋友 $?
已有一個小朋友, 未來可能會再生多個
睇返都有啲感觸
本身屋企環境就唔好
有老豆仲衰過無老豆
老母一個湊大我哋三個
後尾捱到成身毛病
到我讀大學就叫佢唔好做嘢
我就半工讀一個應付全家開支
租、生活費加埋細佬妹學費
捉襟見肘,所以無咩儲到錢
到後尾大學畢業拍過兩次拖
但間接直接都因為我財政問題而分手
唔係佢哋貪錢,而係連一啲最基本嘅嘢我都好難滿足
所以我無怪過佢哋,亦都廢事拖住人
努力咗8年到今日叫穩定月入80K+
亦有個好愛嘅女友準備結婚
可以買隻好啲求婚戒指
搵間好啲pre wedding
買間好啲嘅屋,俾好啲嘅生活屋企人
有巴打可能會諗點解要男方出曬,女方唔可以俾一半咩
可能我傳統,男方俾到嘅就盡量俾
邊個女仔唔想被人照顧,唔係淨係錢銀上
而係生活各方面佢有乜都會諗起你
你因爲有人脈,處事成熟你幫到佢

巴打唔好誤會,我唔係想曬命
而係希望互勉,香港地個環境係好難有上流機會
但唔係零,無錯,呢個垃圾政府我哋要屌
但同時亦要自己諗計
貧賤夫妻百事哀係真
當自己有能力就唔洗要自己女人係愛情同麵包揀
我結婚有幾萬剩,夠去歐洲度蜜月。

無搞求婚局,去到談婚論嫁階段,直接講得啦。車問朋友借,就算租,都有限錢。搵個識影相朋友幫我去公園影,自己去影相工場晒,幾舊水搞掂,咁樣至少慳兩三皮,其實,事後我未攞過結婚相出黎睇過。係酒樓擺酒,揀中間價錢酒席,沒搞回禮禮物。婚紗禮服租既。化粧同結婚日影video 係外聘,同樣,之後我無睇番當日video。介指周大叔買白金,幾千蚊,而家放左係櫃桶底。

生仔買樓另一條數。

比樓主參考。
咁係你自己戇鳩要咁多嘢
簽紙約百蚊 你係要搵錢黎洗 怪人?
垃圾既係你,重用以前套舊思想
你係hatdvmode, 你女人easymode係佢玩eadymode重要你資源呀
係佢累你唔係你害佢呀
傻人
一個搵錢難啲既人死撐要照顧一個搵錢易啲既人

睇到依類男人好想大巴大巴車埋去
佢地個邏輯就係蝕得多比女人,比女人著數晒先叫真男人
啲思想垃圾到
可能我無講清楚,當時我係連AA都做唔到
佢哋仲肯幫我出埋,但我過唔到自己
貧賤夫妻百事哀
女人責任呢?
就係你依類垃圾令女人可權要盡,責任負像徵式
唔諗住擺酒
戒指預100k
相預100k
蜜月100k
樓就唔係香港住
計落其實都唔係好多..
無問題播,女人搵多啲咪女人出
佢話我無鑽石戒指實後悔
都試過有朋友咁同我講, 我話求婚戒指都無
因為我本來唔中意戴首飾, 除左錶我係乜都唔會戴
所以叫佢第時揾到錢買隻靚錶俾我好過
戒指影相使乜咁多
見到你寫4m = 4,000,000 有常識的文明人。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞