男人同我入黎,香港地結婚真係好昂貴㗎

781 回覆
2794 Like 61 Dislike
所有問題搞GAY就解決晒
認真一問,其實婚姻註冊制度有無話一定要戒指
如果無,點解一定要買 如果真係有信心一生一世又要戒指去代表,不如紋戒指
同女人講法律?
但我都係女人,但我唔想要戒指
我覺得其實好多女人應該都唔需要嘅,只係網絡上聽得多港女故事以為條條女都想要啫
唔洗買,外國有屋,諗好結完婚就走
過大禮40萬? 賣女嗎?
同埋酒席 有人情幫補架嘛
呢個計法唔全面
其實應該係overall加埋哂所有洗費, 化妝, big day拍攝, pre wedding, 買衫租衫, 場地佈置, 回禮禮物, 過大禮, 花車等等.... 加埋哂我都預500K
利申: 年尾結
Hotel Icon年尾45萬加一min charge, Kowloon Shangri La 48萬加一min charge。當然有幾間平d, 但最平langham都要35-38萬啦
唔識分幾多卡
有冇鑽都冇所謂
但個design要特別
擺酒賺得返喎
但都係好貴
仲有好多雜費, 計埋計埋好甘
如果女朋友一齊幫手出錢就輕鬆好多
談婚論嫁未?
話左過大禮=嫁妝,倒轉頭咪又入我女友袋,所以好閒
酒席250k已經係計半島12圍最低消費果個,
咁樣講喇
擺得酒先唔好預收得番,預total loss 會開心d
你另一半唔幫手分擔就食屎啦
當女家冇家底
你禮金其實都係比女家佢買金器比番個女

其實堆錢係轉黎轉去
所以其實所謂過大禮都係順粹象徵式,兜個圈咪又袋番我地袋
除非係某d仆街父母,真係自己食晒大部份禮金,加上我女友屋企有家底,所以唔擔心
呢D好難打到個和
不過又咁講,擺得呢D地方,親戚朋友都應該唔會係窮撚
1. 係求婚買太貴,買完都係擺埋,浪費!
2. 自己朋友影好過出去影,出去影反而唔太得,可能因朋友影開電影劇照同商業硬照,最緊要係當日唔好要人食Crew Meal,正經要朋友坐低一齊食重好,計埋都未到10K
3. 教堂幾千,酒席都係60k,重要搵朋友米芝蓮推介餐廳食正常菜單,無人反對,食得更開心,好過五星酒店食宴會菜
4. 樓呢樣都係返外國算,雖然香港都有
5. 酒席換積分真係抵用,反而最貴係張機票,住宿咪AirBnB住大屋重好,反而自己係歐洲用錢買野先勁
6. 養貓最好了
不嬲搞結婚,除左一D一定係男方出既項目,其他都要AA
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞