男人同我入黎,香港地結婚真係好昂貴㗎

781 回覆
2794 Like 61 Dislike
希望唔會,不過買戒指都要識窿路,你去珠寶行實劏你,我都係識人買,同一個 grading 係周大福買 要 50k +,我至少平一半都好
娶果印印好過娶港女啦
我淨係請live band都用咗3萬5
我意思係你成件事overexaggerate左
明明禮金會收返
打唔到和你成單野付出左幾多錢?
戇鳩仔
成班小朋友準備衝出黎咬你
500k
成班毒撚扮結婚
唔好擺酒已經省好多!
一開頭看其他野都正常 一看酒店果part就旗都抽埋

酒店打唔到和就正常 但禮金扣完重要比多咁多錢真係吹太大 你搞得酒店識啲人都唔係窮撚啦 人頭二千基本 你咁都要出多五十萬 你咩酒水呀 食咩靚野呀 跟本明星級婚禮 最重要半島最多都係比搞27/28圍

如果玩咁大就唔好同我地啲普通人講結婚貴啦

我大排擋搞 每人一支萬幾紅酒 又海參 又阿拉斯加蟹 又西班牙黑毛豬 又魚子醬 我都可以好撚貴架

你入得酒店場覺得貴㗎 只可以同你講句 咪充大頭鬼啦
其實搵到個岩既人
大家知自己唔係咩有錢人家
簽張紙就👌🏻
我發覺同你呢d 拎少少錢結個婚都要阿支阿左既人真係溝通唔到
sorry 唔係話睇唔起你 但真係討論唔到落去
其實你網上咁講埋D廢話係咪存在感會高少少?

唔好意思我唔係二世祖, 搵食辛苦
唔係話掉一球出黎就掉個種
不過幾球cash我都有既
唔係咁浪費囉

垃圾
你鍾意 白手興家一個月搵10萬8萬 儲到個錢 一世一次搞得好好睇睇 仲要正常價位都比你屌 又要話人二世祖
最好全世界同你一樣要個老婆肉肉酸酸咁嫁比你就最好
已經準備好一個人過世
緊係馬拉妹啦
佢食最貴個menu可能要嘅
所以咪話邊洗 500k,除非係都要酒店擺,仲要揀個貴 menu

而家有啲酒樓個場四四方方又夠大,擺夠 25 圍的唔晒 250k
1. 同未婚夫講左唔要鑽石 曬錢 戴住又怕甩又怕唔見 結婚戒指兩年前買定,普通一對戒指無石都係幾百蚊
2. 禮金我屋企未必要 要都係象徵式 屋企人應該覺得結婚唔用佢錢已經好好
3. PW希望香港影 5k左右搞掂
4. 擺酒擺lunch 希望20圍既話200k搞掂 不過朋友親戚都多可能要加圍數 我同佢一人比一半
5. 樓買唔起 到時要買就揾屋企人幫幫手
6. honeymoon唔fancy歐洲 (反正係嗰度讀過書 )

不過預左朋友同事會有壓力比你囉
有同事啱啱結婚,pw影兩輯,淨係香港嗰輯都20k
老公一求左婚就日日係度揚隻鑽石戒指等人恭喜佢
佢話我無鑽石戒指實後悔,又話呢樣野代表男人誠意點都要。我話男朋友出黎做野兩年又唔係高人工唔想佢曬錢,佢話呢樣野應該係個男人要自己諗我唔洗幫佢擔心

最後因為我隻求婚戒指唔係鑽石好少人知我結婚,得最close既人知

唔港女既女人實有既,不過睇你要唔要縱容啲30歲都嫁唔出既女人囉
明明自己恨嫁到死仲要多多要求
你d數報細左好多喎
市區酒店要500k 好合理
但如果扣埋人情都要500k就吹大左
大把酒店星期六日min charge都400k
當一圍人情收返15k
點都要蝕d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞