男人同我入黎,香港地結婚真係好昂貴㗎

781 回覆
2794 Like 61 Dislike
岩,有呢個諗法既,自然會周圍格價,做多D功課,減少無謂支出
外國有統計,婚禮駛費同婚姻長短成反比
使得越多錢反而越快離婚

又係覺得仔唔駛養既垃圾思想
蝕本就洗自己腦既柒頭
鬼唔知咩
冇錯, 大家其實都知自己d親戚掂唔掂, 如果用breqk even嚟做準則去揀場, 咁就真係要做個floorplan先, 預每家人比幾多錢, 然後用個舊錢嚟揀場地。如果你又大家族d親戚又掂嘅, 其實自己比多幾萬, 已經可以揀d好靚嘅場
簽黎做乜?
保証離婚你會無左一半錢?

愛情,無需政府介入
淨係想送介指,但係佢屋企人可能唔制

利申: 1mn 1年,有樓,女友公屋
多謝巴打心得
有家底呢個數係基本,呢度少見多怪唔出奇
朋友屋企大家族,個種排場條數應該同巴打相若

但係巴打,你禮服預太少了,好睇合身的婚紗同西裝訂造,已經每件一萬至三萬。靚的龍鳳掛更加貴,因全手工。
我自己一個人整衫都萬幾,婚紗都萬幾,咁計你晚裝同伴娘裙只可以淘寶同金都

以你預算,個妝都預萬五都中上,唔好觀音頭掃把腳呀。
無錢既 3可以轉做小型酒會只請幾個熟朋友或親戚 甚至屋企人許可 可唔搞都得
無收過求婚戒指無婚紗相無婚禮無樓無小朋友,
過兩個月結婚2週年。

無錢可以揀換女友
弱弱一問 細路囡唔知 原來求婚同結婚介指2樣野黎
森美好呀 如果有能力我都會請森美 不過佢期好快full
Agger,我都覺預太少
不過預既budget有大把位走盞,都唔會超
簡單黎講求婚戒指要黎威,重要場合戴
結婚戒指就day to day戴,唔太貴既跌左都唔太肉赤
佢有100萬結婚,2公婆應該都搵到下錢,同埋親戚同朋友應該都咁上下,
超唔超在你來講小事,件衫唔得先大件事
原來係咁,我一直掉轉左諗以為結婚果隻重要啲,同埋以2隻係同一隻
agger 起碼實有氣氛先
你有辦法氹條女就咁簽張紙就無煩惱
面對緊
最好計埋離婚,身家分一半之餘,隨時鬧到層樓要送埋俾人
我岩岩舊年結婚, XX1號太古康怡個場又大又新
8千幾蚊一圍(最平7千幾, 我揀左貴少少既菜單)
擺20圍左右, 有3圍冇人情收 (老母請既人(非親戚))
最後擺酒條數仲有賺

準備婚禮我都唔係用好多錢, 本身點都預洗幾萬蚊落去
所以冇話真係點樣大出血

另外唔生仔. 想幾十歲人既時侯可以輕輕鬆鬆出去食飯飲酒去旅行
唔洗成日顧住屋企有個仔要人揍
(其實係香港地真係唔適合生仔, 教育社會政治等等. 無謂害人.)

純粹係驚老左死左都冇人知, 或者一個白頭要推住另一個白頭去睇醫生好陰功咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞