獨遊北海道札幌函館稚內旭川8日7夜

477 回覆
105 Like 4 Dislike
個兩晚一定要食
に有目的嘅意思
へ係移動動詞帶方向性
学校に行く姐係目的係去學校/目的地係學校,
学校へ行く就係向學校方向前進

利申:助詞最弱
留名
有機會都想去稚內
所以I go to school by bus 唔係應該用へ
巴打自學?
但唔可以解做搭巴士目的係去學校
我係出面學咖
又要影人又要影鏡
仲要wide係要取捨架啦
下次試下
稚內真係幾舒服
睇黎巴打唔洗再毒遊了
可以嘅話想去埋樺太 但應該都無晒日本建築乜滯
好似要搭幾個鐘船
咁都唔係次次都毒遊既
仲要俄羅斯簽証 (唔記得係咪免簽證)
特區護照好似14日免簽證
巴打去得6日好似有啲短 仲要第一日冇左成個日頭
雪祭我未去過唔知啲地方要預幾耐
不過我都覺得札幌市啲景點到時亂行都到咖喇
如果係我應該會將小樽放係最後一日
姐係Day 5洞爺玩完去小樽
因為小樽有JR直到機場而且又可以早啲上車冇咁逼

跟住將day3變做day2
然後我可能會day3個日可能早少少起身落函館玩一日
因為洞爺係札幌同函館中間,day4去完函館朝市再去洞爺同札幌去洞爺應該差唔多時間
咁day3-5就可以用JR 3 days pass

不過我係鍾意比較chur嘅,未必個個都啱

再唔係就最後一日留返係札幌,去下麒麟啤酒廠
北海道大學嗰條銀杏大道如果變做雪景應該都幾靚
Between冬天啲jr似成日都要慢駛,如果擔心嘅就嗰好去函館喇
不過個人覺得來回函館用jr pass先抵 如果唔係就自己計下價錢先
樓主好搞笑
第一搞笑係Google map, 車程當左人行路程
第二搞笑係成個行李都可以唔記得拎
都算係好特別o既經歷
講得難聽啲係弱智
不過有左呢啲經歷之後變得小心左
最緊要當下唔好太影響心情
所以你算好勁
俾著我, 一個人發生唔記得拎行李, 一定勁驚
同埋影響我成程心情
仲有冇D咩經典經歷
其實我都好驚好嬲自己咖不過又覺得好好笑
有啲特別野發生下第日睇返先有趣
最影響到我心情係天氣唔好
我之前係雨神黎,去親旅行都落雨

今晚出埋青池會講下驚到震嘅經歷
我都試過放左個Gip 係Locker 唔記得左,上左新幹線坐左幾個站先發現。

好在係輕井澤交通都算方便

好似你咁稚內仲要係啲無人站停仲要無無幾班車剩真係會驚
我今次去都好想去青池
我有車牌, 但係係雪牌黎, 諗住而家開始問朋友借車操下
好怕去地方要限時限刻睇巴士出發時間

我覺得日本最北證明好吸引, 個日落都好吸引, 但係如果撞正天氣唔好就慘(因為我去旅行唔算有運, 成日都遇到壞天氣)

考慮緊放稚內入行程, 但係始終班次好疏、車程成4-5個鐘
要再諗諗先
女朋友新工無咁多大假,
所以玩住六日先

想問番小樽玩半日就夠?
因為聽聞果邊好早天黑同埋第一次去
未必會快chur行程

札幌落函館會同去洞爺差唔多時間就無諗到
同埋主力想去洞爺潮聖銀魂

想問下jr慢駛係去到先睇到?上網有無得chk?
因為book左酒店接送怕麻煩到人,thanks
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞