獨遊北海道札幌函館稚內旭川8日7夜

477 回覆
105 Like 4 Dislike
睇黎ching都有學日文
想問去北海道係咪唔好著牛仔褲
未試過冬天去
我都未試話冬天去答你唔到
不過落雪嘅話係咪著防水/扇水褲好啲?
只可以話搭車真係用好多時間,Day 5個日total用左10幾個鐘係交通到
不過去到想去嘅地方我覺得值得
Btw最緊要睇清楚啲班次唔好miss
啱啱起左巴打底,原來你打過好多遊記
好有心機全部咁多字!等我得閒都追下你啲post
食完日本啲海膽唔會想再係香港食
呢兩日唔係好得閒,淨係可以出住少少先
聽晚盡量俾心機打多啲

Day 5 - Part 1
行程:札幌內陸機去稚內 -> 稚內防波堤 -> 宗谷岬 -> 寒野布岬
最後一站本身係旭川,結果出現啲弱智小插曲所以住左係稚內

再影低酒店個樣 下次黎會再住

懶得搵電梯係邊,差唔多日日都要體力勞動

又要再講多次,張機票真係好靚呀
未搭過其他國內線唔知情況係點,但新千歲呢到好方便,
Check In完行過隔離就係安檢,之後再行多幾步就已經到閘口喇,
成個過程半個鐘都唔洗
不過去函館嗰程入閘後要搭Shuttle Bus先上到機

得一個鐘機所以得杯野飲,未食早餐係機場買左呢個三文治好好食

好正

搭螺旋槳飛機視野好差,機翼位同機身成水平所以影相要就位
但成程機都係Keep住飛得唔高狀態,加上天氣好好出面超靚

條海岸線靚到 簡直係相機Memory殺手

諗起仙樂飄飄處處聞 好似童話世界咁
下面好多風車嘅地方會唔會就係宗谷丘陵
上網見到宗谷丘陵好靚,但好似真係好遠要自駕先去到咁,
下次又多一個理由再黎稚內喇

稚內機場一眼望晒
落左機之後諗住行李未到就去個廁所先,點知去完已經全部人拎晒,
啲職員仲好貼心一早咁幫我拎埋將個行李放埋左一邊
跟住機場門口就有架可以去稚內站嘅巴士等緊,
巴士啲班次係為ANA啲航班而設,如果飛機Delay會等埋,
官網寫住欠航嘅話巴士都會運休。
Day 5 - Part 1完
好正 雖然想去北海道但試過獨遊感覺唔多好

咁搭法真心覺得唔太好
為左一個景點搭咁耐車冇左一日
好似晒左張機票咁

Between
落機放低行李去完宗谷岬再去野寒布未天黑咩
仲要冬天
喺北海道獨遊中 追Post
星期日大雪
下星期又係
想知落晒雪要點著
次次去日本都係當佢温度+5咁著
點解唔太好嘅
我係嗰啲只要好想去嗰地方就一定要去到嘅人 (如果有公共交通工具去到嘅野)
不過我有fd都係好厭倦搭咁耐車
本身因為驚天黑冇諗住去野寒布,但係嗰日好好天我想睇日落 落車啱啱好趕到日落
正呀 獨遊玩得開心啲
上次去關西有晚1度,有少少積雪下身我都係好似平時冬天咁,但上身就著左件防水褸
反而嗰啲天氣涼衫真心煩,試過到涼到啲衫硬晒
好幾年前去過, 北海道D海鮮真係好新鮮
絲打加油, 我明白遊記唔爛尾係好難, 不過你寫得幾好睇, D相都幾靚呀
我之前篇遊記都拖咗成個月
我係個啲寧願一日趕時間啲去多幾個地方都唔太想一日用咁多時間去一個地方既人
除非佢真係好有特式非去不可就另計
兩次冬天去都係著牛仔牌,可以帶多條Super warm之類果D保暖褲打底
但係我次都係就咁一條牛仔褲就算
因為著得太誇, 你o係街見到其他日本人, 你會覺得自己好誇張

但鞋一定要防水
因為會痴住D雪, 一入室內有暖氣會溶
所以去北海道我寧願分幾次慢慢去
今次去道南、道央
下次去道北
佢淨係道車都有好多景店, 車程又遠
好西利呀 so jealous ><
所以如果想都道府縣制霸
淨係呢個道都有排玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞