獨遊北海道札幌函館稚內旭川8日7夜

477 回覆
105 Like 4 Dislike
之前睇人地YouTube啲旅行片見佢地漏左成個gip我仲心諗有咩可能
巴打你5月去都仲有時間操車
我都成日去旅行都唔好天,係呢兩次好少少炸
上年9月諗住行富士山點知遇著吹爛關西機場嗰個風,我去到河口湖先知天氣惡劣富士山封左山

其實去稚內雖然耐但5月可以去埋兩個島同食海膽,玩夠兩三日先返札幌都還可以啦,至少我覺得坐四五個鐘JR會舒服過坐同樣時間嘅飛機
內陸機去jr返最貴
想問下札幌雪祭可以睇幾耐
女朋友新工無咁多大假,
所以玩住六日先

想問番小樽玩半日就夠?
因為聽聞果邊好早天黑同埋第一次去
未必會快chur行程

札幌落函館會同去洞爺差唔多時間就無諗到
同埋主力想去洞爺潮聖銀魂

想問下jr慢駛係去到先睇到?上網有無得chk?
因為book左酒店接送怕麻煩到人,thanks

小樽你有成個下晝夠玩架啦
我九月去個陣搭埋余市做一日
小樽其實係得嗰個區有野睇,你行得遠少少就發現啲舖頭其實差唔多
小樽有好多餐廳都好正

大家有冇去過
想問用咩相機影 幾靚
樓豬如果冬天咁樣玩嘅話應該仲多蝦碌野
好似半個月左右
Sony打手 A7III
所以幾慶幸冇落雪
係呀
一出門口就係咁影,北海道靚到是但影張相都可以當wallpaper
鐘?
quote錯左
但唔內陸機會唔夠時間
唔係好清楚
Day 6 - Part 2
行程:峰屋拉麵 -> 行Aeon -> 美瑛白金青池 -> 札幌

為左唔重蹈覆轍,一落車就即刻留意巴士站位置,影埋相開地圖加埋旗仔先行入去青池
其實有班晏少少先入嘅巴士,但我想睇日夜分別所以係日落前入

入到黎其實已經準備天黑所以暗暗地
不過又真係睇到啲水係淺藍色嘅
如果今日好天出太陽應該會更靚
影左幾張相後就越黎越黑,要等到5點開始有夜間點燈,
但可能因為日落得早,未到5點就有燈喇

第一眼見到著燈嗰下靚到心入面嘩左出聲
上面兩張係啱啱見到著燈頭兩下,
可能影得麻麻地但係好想俾大家睇下第一眼個感覺
之後瘋狂影左好多相,但唔知Post邊張好所以揀左啲出黎

真係好靚
呢到啲燈光係開一陣又熄一陣咁,每次著燈都覺得好靚 !!
上面綠綠地色呢張係因為熄左燈但咁啱隔離個地盤開左燈所以咁,意外地幾靚

開頭其實仲好多雲,影影下居然見到雲開始散,星星開始出黎
雖然側邊啲雲有少少礙眼,但見到星都好滿足
Btw可能要放大幅圖先會見到有星
不過啲燈都幾光,因為每次一著燈啲星星就唔見晒,但一熄燈就出現返
所以要計一計每次大概熄幾多秒再就時間影lol
如果再夜少少應該會仲清,但因為要趕尾班巴士出返車站所以冇辦法等喇
行返出去個時真心有啲驚,但又覺得好興奮
一離開點燈範圍環境即刻變到好黑,有樣估唔到嘅野係我以為行出巴士站條路一定會有人,點知似乎大家都係揸車過黎,得我一個要等巴士
一行出青池會經過一片俾樹包圍嘅空地,一望上個天就見到好多星,好似去左世外桃源咁
但因為太黑冇咩方向感,Plan嗰時都以為會有路燈所以冇帶電筒,淨係用到iPhone內置嗰個,開完淨係夠光照到去腳趾前少少嘅位置 之後行到空地盡頭搞錯左方向差少少撞樹 仲要一行近樹就係咁聽到沙沙聲,冇似有野行過咁,好驚有恐怖野出現

最估唔到係行左出巴士站都仲係伸手不見五指,係啲車路過先會見到光
成條路得我一個好似弱智咁企係到,啲司機經過唔知會唔會以為撞鬼
另外所謂巴士站都只係就咁棟左個牌係係車路隔黎嘅樹叢入面

呢幅圖係用電話開左閃光燈影
嚇到個人都震 但係見到個天真係超超超多星,摸黑都要企係路邊影

雖然有雲,但都想講句感謝上天
呢次應該係第一次漆黑中睇星,真係特別閃
平時係香港間唔中會去露營,但係香港啲光害好嚴重,去好多地方都會見到燈光,又或者會有其他營著燈,就算去極黑地方如果有海嘅話附近都會有船
呢晚我都想讚一讚自己好勇敢
最後架巴士遲左一陣先到,幾驚冇車出返去

返到美瑛站7點都未,但已經要等成個鐘先有車返旭川
開始有啲肚餓,不過附近啲鋪頭好似都收晒咁
冇咩野做就坐係車站入面等,
坐左陣有幾個男女著住校服嘅都黎等車,
幾個圍埋一齊係到唱歌同hehe haha咁,
個時做緊2018冬季日劇有村BB拍師生戀嗰套,佢地唱嘅其中一首就係呢套劇嘅主題曲
雖然有少少嘈,但呢個情境好似睇緊現場版日劇咁
不過如果日日放學都要等成個鐘先有車返屋企都幾慘

返到旭川站本身想試多一間拉麵鋪先返札幌,最後又係驚唔夠時間就係Lawson買飯圍同獎項蛋糕上車食

呢個又係每次黎都會食嘅野,今次一個人食晒成卷

個飯團好似成三四百Yen 見佢寫住熱左好食買個陣就叫店員幫等叮一叮,又真係幾好食嘅

札幌啲酒店有啲貴,今晚慳一慳錢住係狸小路入面嘅Hostel
200幾蚊一晚,床單要自己鋪,但最衰係佢連拖鞋牙刷都要加錢先有
Day 6完

題外話,旭川站入面真係又闊落又靚,後悔冇影多幾張相 近出口位個到放左啲枱枱櫈櫈俾人坐,由美瑛返到旭川嗰陣竟然見到有啲人坐左係到溫書 係車站溫書真係第一次見
北海道真係要交通時間
你幾月去
札幌D酒店好似好搶手咁
想book東橫inn都book唔到
札幌apa幾好,出站行八分鐘左右到,仲有溫泉

Around 500一晚
影到好似鬼站咁
交通係煩少少,其他都好好
東橫inn唔係不嬲都好搶手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞